Nem tart sokáig a nyugodt idő: jön az eső, mutatjuk, hova, mikor érkezik

Nem tart sokáig a nyugodt idő: jön az eső, mutatjuk, hova, mikor érkezik

agrarszektor.hu
Az elmúlt tíz nap esői az ország nagy részén alaposan megöntözték a talajok felszín közeli rétegeit, ami jól jött az őszi vetések számára és a késő őszi talajmunkákat is megkönnyíti. A kedden kezdődött nyugodt, őszi idő, ami néhol napos száraz időjárással, máshol ködös, párás viszonyokkal jár együtt, szombatig tart, a hétvégén egy mediterrán ciklon hatására átmenetileg mindenütt több lesz a felhő, és főként a Dunántúlon némi csapadékra is számítani lehet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

November elején esősebbre fordult időjárásunk, és azóta több hullámban, összességében jelentős mennyiség hullott - írja a met.hu. A legtöbb csapadék az ország délnyugat-északkeleti sávjában és a délkeleti határ mentén esett, 20-60 mm, míg a Kisalföldön, az Alsó-Kiskunságban és a Felső-Tisza vidékén csak 10-20 mm-t mérhettünk. Ez a mennyiség a legtöbb helyen meghaladja a november első dekádjára jellemző sokéves átlagot, de a jellemzően száraz október után az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország jelentős részén még mindig hiányt mutat az ilyenkor szokásos értékekhez képest. Az október végére jelentősen kiszáradt talajok is átnedvesedtek az elmúlt másfél hétben, a felső 20 cm-es réteg a Dunántúl déli kétharmadán, az Északi-középhegység tágabb térségében és a délkeleti határszélen telítettséghez közeli állapotban van, száraz felszínt a Kisalföld térségében találunk, ahol az elmúlt hét napban csak nagyon kevés eső esett. A Dunántúl déli felén és az Északi-középhegység északi oldalán a középső talajrétegekbe is bőven jutott a nedvességből, ott a felső fél méteres réteg is közel telített, míg az október folyamán szárazabb kelet-alföldi területeken további csapadékra lenne szükség a 20 cm-nél mélyebb rétegek átnedvesítéséhez. Az alsóbb talajréteg az ország túlnyomó részén továbbra is igen száraz.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A kukorica betakarítása lassan a végéhez közeledik. A repce a legtöbb helyen jól fejlett, 6-8 leveles táblák a jellemzőek. Az őszi árpa is szépen zöldell, és a még október elején elvetett búza is jó állapotban van. A később vetett állományok az október második felében egyre jobban kiszáradt talajokon nehezen, hiányosan, egyenetlenül keltek, ezek egységesedéséhez különösen jól jött a csapadékos idő.

A folytatásban szombattól egy mediterrán ciklon felhő- és részben csapadéksávja húzódik fölénk, ami még a jövő hét első felében is hatással lesz főként a dunántúli területek időjárására. Szombattól több lesz a felhő, és főként a Dunántúlon várható eső, de 5 mm-nél nagyobb mennyiség ott sem valószínű. Vasárnap és a jövő hét első napjaiban a nyugati országrész lesz a felhősebb, de számottevő csapadékra ott sem lehet számítani, máshol többnyire napos, száraz időben lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal. Éjszakánként azonban többfelé visszatér a köd. A hőmérséklet egyelőre nem változik számottevően.   

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58