Nem árt odafigyelni: ezek a leggyakoribb kérdések a zöldtrágyázással kapcsolatban

Nem árt odafigyelni: ezek a leggyakoribb kérdések a zöldtrágyázással kapcsolatban

agrarszektor.hu
A zöldtrágya kiválasztásakor is figyelembe kell vennünk az integrált növényvédelem alapelveit. Meg kell elsőként határoznunk, hogy mi a zöldtrágyázás célja. Sajnos a gyakorlatban sűrűn lehet találkozni azzal a jelenséggel, hogy a zöldtrágyázásra a szükséges rosszként tekintenek a területalapú támogatás kiegészítéseként.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Pedig a gondos, jól megtervezett zöldtrágyázás szemmel láthatóan javítja a talajok szerkezetét, ami megmutatkozik termés mennyiségi és minőségi tulajdonságai javulásában is - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján. Éppen ezért fontos, hogy több szempontot is figyelembe vegyünk, mielőtt kiválasztjuk a zöldtrágyát.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. szempont: Határozzuk meg a zöldítés célját!

2. szempont: Azonosítsuk a problémákat!

3. szempont: A termőhely kiválasztása

  • Melyik területre szeretnénk tervezni a zöldítést?
  • Milyen az a terület? Kötött, homok, mélyfekvésű? 
  • Savanyú, könnyen tömörödő talajokra kifejezetten jó lehet a csillagfürt, míg a homokos talajok pillangósa a somkóró.

Milyen növény található a szomszédos területeken?

Talán ez a kérdés merül fel legritkábban, mikor zöldtrágya növényt választunk. Pedig ez az integrált növényvédelem szempontjából az egyik legfontosabb tényező. Számos esetben megfigyelhető, hogy ugyan abba a növénycsaládba tartozó zöldítő komponenst választanak a termelők, mint ami a szomszédos tábla kultúrnövénye volt, és a zöldítésen szépen tovább tudnak táplálkozni a rovarkártevők, mivel a zöldítés növényvédelme tilos, ezért teljesen zavartalanul. Kiemelten fontos, hogy olyan zöldítő komponensű keveréket válasszunk, ami se a saját, se a szomszédos táblákon lévő növényeknek nincsenek közös kártevői!

EZ IS ÉRDEKELHET

Emellett a zöldtrágya növény esetében is törekedjünk a változékonyságra, ne minden évben ugyanazokat a növényeket válasszuk. Számos keveréket lehet a kereskedelmi cégek kínálataiban találni, például kedvezhetünk a méheknek. Ezek a keverékek hetekre virágba borítják a területet, így a zöldtrágyázáson kívül a méheknek is kiváló mézelő helyet biztosítanak, így megállapíthatjuk, hogy ezen keverékek használata, nem csak a talajainkat javítja, hanem a biodiverzitást is elősegítik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?