2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hírek - Növény

Nincs elég ember, hogy leszedjék az almát

Nagymértékben nehezíti a munkaerő-hiány az augusztus közepén elkezdődött almaszüretet Magyarországon. A magyar almásokat az uniós átlagnál valamivel kisebb aszály- és fagykárok érték, ezért a magyar étkezési és ipari alma iránt megnőhet a kereslet külföldön is, jelenleg a kontinens hetedik legnagyobb almatermelője Magyarország. Habár most megfelelő a keresleti piac és várhatóan magasabbak lesznek az idei termelői árak, komoly fejlesztésekre van szükség az ültetvényszerkezetben és a technológiában egyaránt.
 
 

A meleg időjárás miatt már korán, augusztus közepén megkezdődött az alma szedése, és a szüret októberig folyamatos. Idén mintegy 500-550 ezer tonna alma várható hazánkban, melyből 150-200 ezer tonna az étkezési, de a mennyiséget az esetlegesen elnyúló kánikula negatív irányba befolyásolhatja. A magyar fogyasztók körében hagyományosan a legnépszerűbb fajta a Gála, a Golden, a Jonagold, az Idared, a Jonathan és a Red delicious.

Az alma beltartalmi értékei kiválóak, ennek ellenére szerte a világon csökken a fogyasztása. Míg itthon is korábban évente mintegy 30 kilogrammot fogyasztott egy fő, ma már ennek csak a felét.

Az almások több mint kétharmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található - tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az almatermesztők és a kiskereskedelmi áruházláncok részére szervezett szakmai megbeszélésen.

Idén keresleti piac várható, a múlt évinél magasabb termelői árakkal. Ugyanakkor az idén várható nagyobb kereslet és jobb termelői árak ellenére az ágazatban folytatódnia kell a szerkezetátalakításnak, a technológiai fejlesztéseknek, és a jövőben jelentősen növelni kell az étkezési alma arányát az iparival szemben. A hazai fajta- és ültetvényszerkezet 25 éve gyakorlatilag csak minimálisan változott, csupán az ültetvényterület 20-25 százaléka mondható korszerűnek.

Továbbá a munkaerő-igényes ágazatot a munkaerő-hiány jelentősen hátrányos helyzetbe hozza, amihez számos termelő a közfoglalkoztatás és a szezonális mezőgazdasági munka könnyebb és motivált átjárásában látja az egyik megoldást 

 - hangzott el a tanácskozáson. 

Az Európai Uinóban hazánk a hetedik legnagyobb alma termőterülettel rendelkezik, SAPS-adatok szerint 25 ezer hektárral. Magyarországnál csak Lengyelország (165 ezer hektár), Románia, Olaszország, Franciaország és Spanyolország, Németország bír nagyobb alma termőterülettel. Az unióban 9 343 ezer tonna az idénre várható becsült termésmennyiség, ami az elmúlt három év átlagához képest 2,7 millió tonnás kiesést jelent (-23 százalék).

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu