2021. április 19. hétfő Emma

Hírek - Növény

Nincs idő a pihenésre: több kártevő is fittyet hány a hűvös, kora őszi időre!

A hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan több rovarkártevő aktivitása is alábbhagyott, de néhány gyümölcsmolyfaj, a nyugati dióburoklégy és több bagolylepkefaj és hernyóik még komoly károkat okozhatnak, figyelmeztetett dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében a magyarnovenyorvos.hu oldalán.
 
 

Az elmúlt napokat csendes, nyugodt, kora őszi időjárás jellemezte, a nappali hőmérséklet 20-23 fok között mozgott, az éjszakák viszont 15 fok körülire hűltek, bőséges harmatképződéssel. A földeket csak kisebb esők érték a hónap közepén, azok is főként a Dunántúlon. Ezért jó ütemben halad a szántóföldi és kertészeti növények betakarítása és az őszi talajmunka is.

A gyümölcsmolyok rajzása gyakorlatilag megszűnt mostanra, már csak a keleti gyümölcsmoly repül. A szőlőben viszont még aktívak a kígyóaknás szőlőmolyok, valamint a polifág amerikai lepkekabócák.  Már eddig is komoly károkat okozott a diótermésben, még most is aktívan repül a nyugati dióburoklégy is.

A legaktívabbak jelenleg a különböző bagolylepkefajok, különösképpen a felkiáltójeles, a gamma- és a gyapottok-bagolylepke, bár az utóbbiak repülése egyes tájegységeken erősen lecsökkent, ezért ennél a kártevőnél inkább a hernyók kártétele lehet jelentős mértékű. Különösen a különböző szabadföldi paprikafélékben és a paradicsomban, valamint a másodvetésű zöldbabban nagy a kártétel, ez utóbbiban a hüvelyek kiodvasítása miatt.

A nyár folyamán gondozatlan, kigazosodott területeken továbbra is óriási károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója, a mocskospajor. Polifág kártevő, vagyis minden növényt képes kipusztítani, növekedésével párhuzamosan egyre több növényt rág szét éjszakánként. Jelenleg a másodvetésű növények és az átteleltetésre szánt növénykultúrák esetében kell különösen figyelni rá. A mocskospajor kifejlett lárva alakban telel át, ősszel az első fagyokig táplálkozik, de még a tavaszi bebábozódás előtt is károsít egy rövid ideig.

Így fejlődik a selyemfényű puszpángmoly is, amely már július vége óta repül, de még most is nagyon aktív. A nyári nemzedék első hernyói már most tetemes károkat okoztak a bukszusok lombozatában, de még fognak új lárvák kikelni. A kártétel a fagyos napok kezdetéig fog tartani, de a lárvák az áttelelés után tavasszal is táplálkozni fognak még.

Ugyan némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja károsít még. A házi kertektől a szántóföldig mindenütt megfigyelhető a zöld vándorpoloska valamennyi fejlődési alakja, és a hűvösebb éjszakák miatt egyre többet lehet majd látni a lakóépületek nyílászáróin és a falakon. Már most érdemes minden rendelkezésre álló eszközzel megakadályozni a kártevő bejutását a lakásokba.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu