2022. január 19. szerda Sára, Márió

Hírek - Növény

Nincs már sok idő hátra: ezt minden zöldséghajtatónak el kell végeznie a napokban

A nyilvántartásba vett dísznövény szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók, valamint az engedélyes zöldségpalánta szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók ezen tevékenységüket egységesen 2022. január 15-ig kötelesek önállóan bejelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih).
 
 

Már csak két napja van a nyilvántartásba vett dísznövény szaporítóanyag-előállítóknak és -forgalmazóknak, valamint az engedélyes zöldségpalánta szaporítóanyag-előállítóknak és -forgalmazóknak arra, hogy egységesen önállóan bejelentsék a tevékenységüket a Nébihnél – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A NAK kiemelte, hogy a jogszabálymódosítás miatt a dughagyma és fokhagyma szaporítóanyagok szerződéses termeltetésére a továbbiakban nincs lehetőség, eladás céljára kizárólag engedéllyel lehet termeszteni. Azoknak a szaporítóanyag-előállítónak, akik dughagymát vagy fokhagyma szaporítóanyagot forgalomba hozatal céljából eddig szerződéses termeltetésben állítottak elő, tevékenységük végzéséhez engedélykérelmet kell benyújtaniuk a tevékenység helye szerinti, növénytermesztési hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalhoz.

A szerződéses dísznövény szaporítóanyag-termesztés bejelentését a tevékenység megkezdése előtt kell megküldeni a dísznövény szaporítóanyagok forgalomba hozataláról szóló 45/2008. (IV. 11.) FVM rendeletben is rögzítettek szerint. Fontos tudnivaló, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően a Nébih nem küld űrlapokat a kötelezettség teljesítéséhez, azokat online, letölthető formában tette közzé internetes felületén az önálló bejelentés megtételéhez. A szükséges űrlapok ezen a linken érhetők el.

A cégeknek és az egyéni vállalkozóknak az elektronikus ügyintézést kell választaniuk, melyhez a kitöltött és aláírt űrlapokat be kell szkennelni vagy le kell fényképezni, lementeni, azután ezen a felületen az űrlapok becsatolásával meg kell küldeni. Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett természetes személyek (őstermelők) a kitöltött és aláírt űrlapokat postai úton is megküldhetik a Nébih részére (cím: Nébih, 1525 Budapest, Pf.: 30. - MGEI KSZFO) a megadott határidőig. A kötelezettség vonatkozásában a felmerült kérdésekkel közvetlenül a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságához lehet fordulni, az mgei@nebih.gov.hu címre küldött email-lel.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!