Nincs megoldás a paradicsomokat pusztító veszélyes vírus ellen

Nincs megoldás a paradicsomokat pusztító veszélyes vírus ellen

agrarszektor.hu
Amint arról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is beszámolt, tavaly újabb, paradicsomot károsító vírus jelent meg az Európai Unió egyes tagállamaiban. A paradicsom barna termésráncosodását okozó Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) rendkívül könnyen terjedő, veszélyes károsító. Mivel nincs ellene hatékony növényvédelmi technológia és az általa okozott elváltozások eladhatatlanná teszik a termést, az EU Bizottsága szükséghelyzeti határozatot adott ki a vírus behurcolásának és terjedésének megakadályozása érdekében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tobamovírusok csoportjába tartozó ToBRFV vírus magyarországi előfordulásáról egyelőre nincs tudomásunk, a többi uniós tagállamhoz hasonlóan, hazánkban is kötelező termőhelyi felderítést végezni a vírus jelenlétének megállapítása érdekében - írja a Nébih. Fontos tudni, hogy az EU tagállamaként Magyarországon is növényútlevél kiadásához kötött a paradicsom és paprika - mint a károsító leggyakoribb gazdanövényei - ültetésre szánt szaporítóanyagainak (palánta, vetőmag) forgalomba hozatala. Ez a dokumentum garantálja ugyanis, hogy - laboratóriumi vizsgálattal igazoltan - a palántát vírusmentes vetőmagból nevelték és a betegség tünetei sem észlelhetőek rajta, illetve a vetőmagként árusított tétel biztosan mentes a kórokozótól.

Amennyiben a hatósági szemlén vett minta laboratóriumi vizsgálata mégis fertőzött növények jelenlétét igazolja, az adott területen lévő összes gazdanövényt zárlat alá kell helyezni és a fertőzéssel érintett teljes növényállományt meg kell semmisíteni. Továbbá fertőtleníteni kell a fertőzés terjesztésére alkalmas eszközöket, a termesztő berendezést és a személyzet ruházatát. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében fokozott higiéniai előírásokat kell bevezetni a termesztési folyamatba.

Hasznos lehet, ha a fertőzési kockázat csökkentése érdekében a termesztők már előre óvintézkedéseket tesznek. Ezek közül a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályok betartása, valamint a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítése.

A több európai országot érintő, újabb fertőzési esetek miatt a Bizottság, a tagállamok és a termelők egyaránt szigorúbb szabályozás előírását, valamint a termőhelyi felderítés volumenének növelését szorgalmazzák. Ennek érdekében a jelenleg hatályos szükséghelyzeti határozat szigorítása akár már idén áprilisban is megtörténhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?