Nincs mit tenni: erre nehezen tudnak felkészülni a magyar gazdák

Nincs mit tenni: erre nehezen tudnak felkészülni a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Szeptember közepe óta néhány napos száraz, meleg és hűvös, csapadékos időszakok váltakoznak, így a nyári kapás növények betakarítási munkáival és a még érésben levő gyümölcsök szüretével is haladni lehetett, ugyanakkor az ország jelentős részén kellő mennyiségű csapadék hullott a repce fejlődéséhez és az őszi kalászosok vetéséhez is. A folytatásban hűvös időre van kilátás, és szinte minden nap várható valahol eső az országban, csak a szombati napra ígérkezik országszerte napos, száraz időjárás.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mögöttünk álló egy hétre is a változékonyság volt a jellemző - írja a met.hu. A múlt csütörtökön még szinte országszerte esős volt az idő, majd péntektől hétfőig száraz, napos napok következtek, és kedd estétől kezdődött ismét csapadékosabb periódus. Csütörtök délig a Dunántúlon és a Duna-Tisza közének jelentős részén 10-40 mm közötti mennyiség esett, míg az ország keleti, északkeleti harmadán alig 1-2 mm hullott. Így az elmúlt tíz nap csapadékösszege az ország nyugati kétharmadán többnyire 20 és 50 mm között alakult, míg keleten, északkeleten néhol 5 mm sem esett. A 30 napos csapadékösszeg sokéves átlagtól vett eltérése azonban az elmúlt három hét esős időszakai ellenére is az ország túlnyomó részén negatív eltérést mutat, csak kisebb foltokban hullott az ilyenkor szokásosnál nagyobb mennyiség. A hét közepi esők következtében sárossá vált a talajok felszín közeli része az ország nyugati-délnyugati kétharmadán. A középső és mélyebb talajrétegek ugyanakkor továbbra is meglehetősen szárazak, különösen az Alföld keleti és északi tájain, ahol a felső fél méteres talajréteg nedvességtartalma a növények számára hasznosítgató mennyiség 40%-át sem éri el. Ennél is szárazabb a fél méternél mélyebb talajréteg, melynek őszi-téli feltöltődése csak most kezdődik, és egyelőre csaknem országszerte 30% alatt alakul a hasznos víztartalma.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.
Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A napraforgó betakarítása lassan véget ér, és a kukorica betakarításával is jól haladnak. Nagy különbségek alakultak ki a terméshozamban attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület a nyár folyamán, de zömében átlag alatti értékek várhatók mindkét növény esetén, főleg a dél-alföldi területeken súlyos a probléma. A repce állományok állapotában szintén nagy különbségek figyelhetők meg, de itt nem annyira a tábla területi elhelyezkedése, inkább a vetés ideje okozza az eltéréseket. A közvetlenül az augusztus végi esők után elvetett állományok még elegendő nedvességet találtak a talajban a korai fejlődéshez, így mostanra már 4-6 leveles táblák is előfordulnak, míg a később vetett növények már nehezen, hiányosan keltek a szeptember első felében jellemző száraz melegben. Ez utóbbiak egységesedéséhez, megerősödéséhez és előbbiek fejlődéséhez is nagy szükség volt az elmúlt három hét esőire. Az őszi kalászosok vetése is elkezdődött már, a csírázáshoz, keléshez, illetve a még vetés előtt álló búza talaj előkészítő munkáihoz egyaránt jól jött az esős idő.

A folytatásban változékony, de meglehetősen hideg időre van kilátás. Szombaton száraz idő ígérkezik, majd vasárnap a Tiszántúlon valószínű szintén 1-5 mm. Kedden és szerdán ismét többfelé lehet esőkre, záporokra számítani egy nyugat felől érkező frontrendszerhez kötődően. A talajok az északkeleti országrész kivételével tovább nedvesednek, a Dunántúlon a középső és mélyebb rétegekbe is jut a nedvességből. Tovább hűl az idő. Pénteken még a naposabb északi területeken kevéssel 15 fok fölé melegszik a levegő, szombattól viszont a legmelegebb órákban is csak 10-15 fok között alakul a hőmérséklet, a reggeli minimumok pedig 5 fok körül alakulnak majd, de a fagyzugos tájakon gyenge fagyok is várhatók. Melegedésre a jövő hét közepéig nincs kilátás.  

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?