Növekedhet idén az agrárbiztosítási piac

agrarszektor.hu
A legoptimistább becslések szerint akár több, mint tizedével bővülhet a szegmens 2013-ban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Napi Gazdaság körképe szerint a biztosítók igencsak optimistán néznek az idei év elé, legalábbis ami a mezőgazdasághoz kapcsolódó biztosításokat illeti. Az új agrár-kockázatkezelési rendszer tavalyi indulása a biztosítók szerint a szerződéskötésre rendelkezésre álló szűk idő − nagyjából két hét − miatt a vártnál kisebb szerződésállományt hozott, ezért a biztosítási díj támogatására szolgáló uniós forrásból elkülönített mintegy 2,7 milliárd forint keret kevesebb mint harmadát használták fel. A díjtámogatási keret idén 3,1 milliárd forintra emelkedett, és mivel a mintegy 5 millió hektár termőterület mindössze 35-40 százalékára kötöttek eddig biztosítást − jellemzően egy-két kockázatra −, még bőven van potenciál a piacban − mondta a Napi Gazdaságnak Horváth Andrea, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A legoptimistább a Generali-Providencia Zrt., amely 10-15 százalék növekedésre számít idén Hajas Gábor vagyonbiztosítási igazgató szerint. Ehhez hozzájárul a tavalyi rekordaszály mellett az is, hogy a cég a 2012-esnél korábban kezdte meg a termékek kiajánlását.

A Groupama Garancia Biztosító Zrt. azt várja, hogy a két szegmens együttes állománya 5-10 százalékkal bővülhet idén, ezen belül azonban várhatóan folytatódik a támogatott konstrukciók súlyának emelkedése, Máhig Attila nem életbiztosítási ügyvezető igazgató utóbbiak 10-ről 25 százalékra emelkedő részarányára számít. Október óta folyamatos az agrárbiztosítások megújítása, illetve a szerződéskötés, az értékesítési csúcsidőszak a támogatott biztosításoknál azonban egyértelműen április-május, az igényeket − az egységes támogatási kérelemmel együtt − május 15-ig kell beadni.

Az ajánlatokat általában kizárólag csak a nagyobb cégek versenyeztetik, a kistermelők körében nem jellemző ez a gyakorlat, utóbbiaknál azonban érzékelhetően megnőtt az érdeklődés Máhig szerint. A legtöbb ilyen jellegű biztosítás alapja fix konstrukció, a biztosítók túlnyomó része azonban igyekszik az adott gazdaság sajátosságainak megfelelően személyre szabni a szolgáltatást. A legnépszerűbb biztosított termények a kalászosok közül kerülnek ki, de egyre népszerűbb a drágább kertészeti kultúrák és gyümölcsösök biztosítása is. A támogatott konstrukciók terjedését főként a díjtámogatás utófinanszírozása akadályozza, a kistermelőknek általában komoly gondot okoz az első éves díjak önerőből történő kifizetése.

Horváth Andrea szerint az állattbiztosításokat sem ártana a támogatott körbe beemelni, példaként a nyugati országok gyakorlatát említi, melyekben teljesen természetes, hogy a teljes vertikumra szólnak az ajánlatok, míg nálunk élesen különválik a két ágazat annak ellenére, hogy esetenként (pl: legelők, takarmányvetések) ez teljesen érthetetlen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02