Növényvédő szerek: Jobb uniós engedélyezési eljárásra van szükség!

agrarszektor.hu
A növényvédő szerek uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tévő tervről szavazott a Parlament szerdán. A képviselők szerint nyilvánosan hozzáférhetővé kellene tenni a növényvédő szerek engedélyezése során felhasznált tanulmányokat, információkat. A Parlament többek között e javaslat támogatásával fogadta el 526 szavazattal, 66 ellenszavazat és 72 tartózkodás mellett a peszticidek engedélyezésével foglalkozó különbizottság végső jelentését.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Van mit javítani a rendeleten és annak alkalmazásán is. Az alapelv elsősorban az elővigyázatosság legyen, másodsorban pedig, hogy a növényvédő szerek engedélyezéséről szóló döntéshozatal folyamata legyen átlátható, független és objektív. Csak így szerezhetjük vissza az európaiak bizalmát"

- mondta Bart Staes (Zöldek/EFA, Belgium) társ-jelentéstevő. Kilenc évvel a növényvédő szerekről szóló rendelet (az 1107/2009/EK rendelet) elfogadását és a glifozát engedélyének meghosszabbítása körüli vitát követően az Európai Parlament 2018. február 6-án döntött egy különbizottság felállításáról, amelyik a peszticidek engedélyezési gyakorlatát vizsgálja felül. A különbizottság munkájának eredménye a most elfogadott jelentés.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Eszerint a növényvédő szerek engedélyezése során a gyártóknak nyilvánosan elérhető adatbázisban kellene rögzíteniük, hogy milyen vizsgálatokat kívánnak elvégezni. Az engedélyezési folyamatban felhasznált tanulmányoknak is mindenki számára hozzáférhetőnek kell lenniük. A folyamatnak tartalmaznia kell egy "észrevételezési időszakot" is, amelynek során az érdekelt felek további adatokkal szolgálhatnak annak érdekében, hogy a döntő hatóságnak minden releváns információ a rendelkezésére álljon. A növényvédő szerekkel kapcsolatos adatszolgáltatásnak a hosszú távú mérgező hatásra is ki kellene terjednie a képviselők szerint. Ugyanakkor szakembereknek kellene áttekinteniük a tanulmányokat azzal kapcsolatban, hogy vajon rákkeltő-e a glifozát.

A képviselők a veszélyeztetett csoportok védelmét szolgáló szabályok bevezetésére kérték a Bizottságot, valamint arra, hogy vessen véget a nagy távolságra eljutó peszticidek alkalmazásának az iskolák, gyermekgondozási létesítmények, játszóterek, kórházak, szülészeti klinikák és gondozási otthonok közelében. A növényvédő szert a forgalomba hozatala után hatékonyabban kellene nyomon  követni, az Európai Bizottságnak pedig járványtani vizsgálatot kellene folytatnia a növényvédő szerek emberi egészségre gyakorolt konkrét hatásáról. A talajban és a felszíni vizekben lévő szermaradékra is határértéket kellene megállapítania a Bizottságnak.

A képviselők megjegyzik: az átláthatóság hiánya és az érdekellentétek miatt vitatható az a rendelkezés, amelynek értelmében az engedélyért folyamodók dönthetik el, mely tagállam illetékes hatóságát kérik fel az egyes hatóanyagok jóváhagyására, majd a döntésről a tagállami hatóság tájékoztatja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot. A Parlament ezért felkéri a Bizottságot, hogy a meghosszabbítás iránti kérelmek elbírálásával ne a korábbi értékelésért felelős tagállam hatóságát, hanem egy másik hatóságot bízzon meg.

A képviselők végül hangsúlyozzák: a politikai elszámoltathatóság jegyében a tagállamoknak és a Bizottságnak nyilvánosságra kellene hozniuk a végrehajtási szabályokról szóló viták részletes jegyzőkönyveit és a szavazatok listáját.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?