Nyolc fokon csírázó kukorica és levélhosszabbító gombaölő? Itt vannak az újdonságok!

Agrárszektor
Egyetlen új hatóanyag termékké fejlesztése 8-10 évnyi munkába és mintegy 260 millió dollárba kerül - hangzott el tegnap a Syngenta Kft. székesfehérvári szakmai rendezvényén. Az európai engedélyezési folyamat most újul meg, ami ugyan nem fogja gyorsítani, de transzparensebbé teszi a rendszert. A szerkivonások sem állnak meg, így a fejlesztőknek egyre nagyobb kihívást jelent a meglévő hatóanyagok ütőképes kombinációjának megtalálása. A genetikai munka terén is génszerkesztés nélkül kell gyors válaszokat adni a klimatikus kihívásokra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Syngenta évente 1,3 milliárd dollárt költ fejlesztésekre, de így is 8-10 év, mire egy új hatóanyagból termék lesz. A nemesítő és növényvédőszergyártó cég mégis elő tudott rukkolni egy újdonsággal az idei évre: a solatenollal. Az új generációs SDHI hatóanyagot - amely juvenilizál is - egy erős triazollal, a  protiokonazollal kombinálta, és illesztette be a kalászosok gombák elleni védelmébe. Zöldítő hatását elsősorban a zászlóslevelek épségének megőrzésében célszerű kihasználni, a fotoszintetizáló felület állapota ugyanis bő 30 százalékban meghatározza a termést. A solatenol különösen a szeptória ellen mutatott kiemelkedő hatékonyságot, de kiválóan működött a rozsdák ellen is.

Legfeltűnőbb hatása a zászlóslevelek hosszának 19 százalékos megnyúlása volt, ami erőteljesebb fotoszintézist és ugyanilyen mértékű termésnövekedést eredményezett a kezeletlen kontrolhoz képest.

A fehérjetartalom is ezzel arányosan nőtt a szemekben. Az előadók hangsúlyozták, hogy az eredményes termesztéshez nemcsak a kezelések jó időzítése, de a gépbeállítás és a fúvókák helyes megválasztása is lényeges. A cég által bemutatott új kalászos fajták - a piaci igényekhez igazodva - elsősorban a mennyiség termelést szolgálják, ami feltételzi a jó adottságú termőhelyet, a víztakarékos művelést és a növények tápanyaggal való kiszolgálását. A cég 2014 óta forgalmaz hibridárpát, idén pedig már a hibridbúza is tesztelés alatt áll. A hibridek nagyobb térállása miatt az őszi gyomirtás nem hagyható el a technológiából. Ha teljes hatásspektrumra van szükség a táblában (egy- és kétszikűek), arra is van megoldás.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.
EZ IS ÉRDEKELHET

Ez az utolsó év, hogy a cég jól ismert fungicidje, a Cherokee alkalmazható. A két azolszármazékot és fiatalító klórtalonilt tartalmazó készítményt ezért idén olcsóbban szerezhetjük be, és ez a sorsa a szintén népszerű Reglone Air-nek is. A dikvátok kivonásával a repce és a napraforgó állományszárítása válik problematikussá.

A napraforgóvetőmag-forgalmazásban a clearfield-genetikák 36 százalékban uralják a hazai piacot, de az Express-toleráns hibridek is 30 százalékos részesedéssel bírnak. A magasolajsavas hibridek is egyre népszerűbbek, és ezek is elérhetőek cleafield technológiával. A nemesítő cég mindenesetre rámutat: egy csúcsgenetikájú linolsavas hibrid felülmúlhatja az előbbiek termőképességét, ezért alaposan gondoljuk át, hogy megéri-e belefogni a HO-napraforgó termesztésébe, ezzel együtt vállalni az izolációs távolságot és a kaszatok keveredésmentességét. Ha így döntünk, akkor a cég palettáján találunk megfelelő termőképességű, új genetikákat. A gyomirtási rendszer kiválasztásakor pedig az alábbi szempok alapján döntsünk:

  • Alacsony gyomnyomású termőhely: hagyományos hibrid
  • Mezei acatos tábla: Express-toleráns hibrid
  • Csattanó maszlagos, szerbtövises tábla: Clearfield technológia
  • Parlagfüves, libatopos termőhely: Clearfield Plus technológia
 

A repcetermesztés terén a Syngenta erős hatású reguláló, illetve gombaölő készítményekkel jelentkezett újdonságként, valamint a genetikai fejlesztésben is előrelépett: egy középkorai, kiváló betegség-ellenállóságú, nagy terméspotenciálú hibriddel jelent meg (SY Iowa), amely nem pereg. A kukoricanemesítésben pedig a szárazságtűrést helyezték előtérbe, erre alapozva már négytagúra bővült a kifejezetten évjáratstabil, kevés vizet is stresszmentesen felhasználó vetőmagcsalád (Artesian). A legújabb hibridek a FAO 400-as, illetve FAO 470-490-es éréscsoportba tartoznak, ennek megfelelően nagy termőképességű, jól sűríthető, korán vethető genetikák. Kísérleteikben a március végi vetést (!) is jól tűrték, a csírázás már 8 fokos talajhőmérsékletnél megindult.

A korai csírázás korábbi virágzást jelent, így nagyobb eséllyel kerüljük el a forró napokat, ami kulcsfontosságú lehet: 3-4 hőségnap a virágzás idején 30 százalékos termésveszteséget okoz a kukoricában.

Ám emlékszünk rá: 2017-ben áprilisban esett a hó, 2018-ban pedig 28 fokos hőség volt. A korai vetés körülményei extrém szélsőségesen alakulhatnak Magyarországon, ezért a mag gombák és rovarok elleni védelméről is gondoskodni kell. A Syngenta új csávázószere a korai csírapusztulás ellen véd, emellett hatalmas gyökértömeget indukál. Utóbbi a növény későbbi sorsát dönti el: a mélyebbre nyúló, szerteágazó gyökérzet hőség idején is képes vízzel és tápanyaggal ellátni a kukoricát. Mindezen túl időjárási kockázatközösséget vállalnak a gazdákkal: az AgriClime programhoz csatlakozó termelők a legalább 50 hektáros területre vásárolt Syngenta-inputok árának 30 százalékát is visszakaphatják, ha az ő 25 négyzetkilométeres időjárási cellájukban az érzékeny fenofázisban a 20 éves átlagot meghaladó mértekben csökken a csapadék mennyisége vagy nő a hőségnapok száma. Pontos részletek itt.

A gyomosodás kérdését új technológiai és gyári kombinációkkal segíti a Syngenta, felhívva a figyelmet arra, hogy a korai gyomkikapcsolás bír a legnagyobb jelentősséggel a növény életében. Nagy hangsúlyt fektetnek az országban egyre jobban terjedő fenyércirok és köles megfogására is. A rovarok elleni védekezésben az alkalmazott készítményen túl az időzítésnek van a legnagyobb jelentőssége, ezért a cég egy fénycsapdás előrejelző rendszert is működtet, amely online bárki számára elérhető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?