Oda kell figyelni! - Hatalmas lehet a veszteség

agrarszektor.hu
Hatalmas veszteséget okozhatnak a szélsőséges időjárási körülmények, illetve a kártevők és a kórokozók a termelőknek a jövőben. Ezért a gazdáknak okszerű megelőzéssel és védekezéssel kellene megakadályoznia a várható veszteségeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szélsőséges időjárásra, esős és aszályos időszakok váltakozására kell felkészülniük a mezőgazdasági termelőknek - hangzott el a Syngenta dalmandi, hódmezővásárhelyi és hajdúböszörményi Szer-show-ján. Ezért a kalászos és olajos növényekre nagyobb veszélyt jelenthetnek a kórokozók és kártevők, amelyek okszerű megelőzés és védekezés nélkül hatalmas veszteséget okozhatnak a gazdálkodóknak.

Tavaly a búza termésátlaga 4710 kilogramm volt hektáronként, de nem voltak ritkák a 8-9 tonna feletti termésátlagok, a betegségek és kárvetők sújtotta táblákon viszont alig 2-3 tonnát arattak a gazdák - jegyezte meg Harmat Ákos, a Syngenta kampánymenedzsere. Az idén viszont annak ellenére is jobbak lehetnek az őszi búza termésátlagok, hogy a vetést sok helyen akadályozta az átlagosnál több őszi csapadék, belvíz. Az enyhébb telet száraz tavasz követte, de az őszi kultúráknak szerencsére - a talajok vízzel való telítettsége miatt - ez nem okozott komoly gondot, ráadásul a virágzás idején már megfelelő volt a csapadékellátottság.


MTI Fotó: Varga György

A kampánymenedzser szerint a száraz tavasz további előnnyel is járt: nem tudtak felszaporodni a telet túlélő fertőzési gócok, mint például a lisztharmat és a sárgarozsda. A mezei pockok inváziója is mérséklődik, így e rágcsálók lényegesen kevesebb problémát okoznak, mint az elmúlt évben. Az utóbbi hetekben viszont kiadós mennyiségű csapadék hullott, ezért különös figyelmet kell fordítani a fuzárium elleni védekezésre. A kalászvédelemre ugyanakkor érdemes olyan készítményeket választani, amely nemcsak a fuzárium, hanem a levélszárító betegségek ellen is védelmet nyújtanak.

Napraforgót 630 ezer, repcét pedig 200 ezer hektáron vetettek a gazdálkodók - jelentette ki Veres Gabriella, a Syngenta olajos növényekért felelős szakembere. Szerinte az eddig kikelt állományokban egészségkárosodás nem észlelhető, viszont - a tavalyi év tanulságai alapján- a korai, illetve időben elvégzett védekezések idén is fontos szerepet játszanak majd a növényvédelemben.
Bár a tavalyi őszi csapadék hátráltatta a betakarítást, mégis az elmúlt tíz év legjobb eredményét, kilenc millió tonnát meghaladó termésmennyiséget értek el a kukoricatermesztők. A 7,74 tonna hektáronkénti termésátlag 42 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest - emelte ki Schipp Márton, a Syngenta kukorica termékfelelőse.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55