Óriási a csúszás: komoly késésben vannak a gazdák a mezőgazdasági munkákkal

Óriási a csúszás: komoly késésben vannak a gazdák a mezőgazdasági munkákkal

MTI
Befejeződött a napraforgó vetése Zala megyében, a kukorica vetésterületének pedig több mint 90 százalékán került földbe a mag - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A megyében 9420 hektáron napraforgót, 27 080 hektáron pedig kukoricát termelnek. A 6 ezer hektáros szója 98 százalékát vetették el a gazdálkodók, kisebb területen takarmányborsót, lucernát, pohánkát, olajtököt, siló és szemes cirkot, csemegekukoricát vetnek majd - ismertette Sabján Krisztián. Hozzátette, hogy az elmúlt hónapok kedvezőtlen időjárása miatt a mezőgazdasági munkákkal több napos késésben vannak a gazdák. Az őszi és a tavaszi kalászosok fejlődését viszont a májusi eső segítette, a szántóföldekre kijuttatott nitrogén műtrágyák jól hasznosultak, jelenleg szépek az állományok. A 16 390 hektáron termelt repce számára kissé megkésett a csapadék, a vetéseket a többször előforduló tavaszi fagyok is károsították. Jelenleg a növényvédelmi munkákra kell figyelniük a gazdáknak, hogy a már elvetett és eddig ápolt területekről megfelelő mennyiségű és minőségű termést tudjanak betakarítani - mondta összegzésként a megyei elnök. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Zala megyében 1520 hektáron tavaszi árpát, 1155 hektáron tavaszi búzát, 459 hektáron pedig zabot nevelnek. A burgonya vetésterülete 225 hektár, a cukorrépáé 370 hektár. Az őszi hónapokban a búzát 25 670 hektáron, a rozst 420 hektáron, az árpát 4500 hektáron, a tritikálét pedig 1765 hektáron vetették el.

Címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?