Óriási átalakulás jöhet a bútoriparban: még az alapanyagok is megváltozhatnak

Óriási átalakulás jöhet a bútoriparban: még az alapanyagok is megváltozhatnak

agrarszektor.hu
Használt bútorok visszagyűjtésétől az üresen álló ingatlanok kihasználásáig számtalan módon csökkenthető a bútorgyártás ökológiai lábnyoma. Ezzel kapcsolatban tett kiváló javaslatokat Kovács Helga, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) PhD-hallgatója és Tóth Violetta, a Széchenyi István Egyetem (SZE) PhD-hallgatója, akik az Agroladies csapat tagjaiként a Magyar Nemzeti Bank Fenntarthatósági Esettanulmány Versenyén különdíjat nyertek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A fenntartható fejlődés és termelés egyre hangsúlyosabbá válik a különböző iparágakban, így a bútoriparban is. Folyamatosak például a nemzetközi szintű kutatások a bútorgyártásban használatos alternatív anyagok, környezetkímélő festékek, felületkezelőanyagok terén. A fiatal kutatók szerint ugyanakkor arra is gondolni kell, hogy a zöld területek helyére épülő új bevásárlóközpontok helyett inkább a használaton kívüli ingatlanokat kellene a bútorok tárolására, árusítására felhasználni - írja a MATE közleményében.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
A fenntarthatósági tervek hatékonyabbá tételéhez elengedhetetlen lépés a minél több újrahasznosított fa használata a termékek gyártása során. Ennek előnye a környezetvédelmi szempontokon felül az, hogy az újrahasznosított fa jóval olcsóbb alapanyag, mint a szűz forgácslap, amely egyúttal csökkenti a termelés költségét is. A fenntarthatósági tervek eredményességét tehát nagymértékben növelné, ha új infrastruktúrákat dolgoznának ki a használt bútorok begyűjtésére  

- fogalmazta meg Kovács Helga, a MATE Gazdaság- és Regionális Tudományok Doktori Iskola hallgatója és Tóth Violetta, az SZE doktorandusza.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fiatal kutatók azt javasolják, hogy az újrahasznosítás mellett még a kívánt hatékonyság elérése érdekében a több erdő birtoklása, így az adott cég saját kezébe vehetné a fa mint nyersanyag fenntarthatóbb kitermelését. Ily módon könnyebben megőrizhetővé válik a biodiverzitás, sőt újabb fafajok is beilleszthetők a termelésbe, valamint a bútoralapanyagok eredete teljes mértékben nyomon követhetővé válik az erdőtől a vevőig. Emellett a bútoráruházakhoz kapcsolódó éttermekben is szükséges a bioalapanyagok és a környezetbarát csomagolóanyagok használata, a parkolókban az elektromos töltőállomások létesítése, a számlázás tekintetében pedig az online számla teljes körű bevezetése.

Címlapkép forrása: MATE

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03