Óriási razziát tartott a Nébih: szaporítóanyagokkal trükköző árusokat kapcsoltak le

Óriási razziát tartott a Nébih: szaporítóanyagokkal trükköző árusokat kapcsoltak le

agrarszektor.hu
Az illegális szőlő- és gyümölcsszaporítóanyag-kereskedelem felderítése és felszámolása érdekében szervezett egy hónapos országos célellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság ellenőrei, a kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével, az elmúlt hetekben 130 piaci, vásári mozgó árust és csaknem 9400 szaporítóanyagot vizsgáltak meg. Az akció eredményeként 10 esetben több mint 1,5 millió forint bírságot szabtak ki és mintegy 3 ezer oltványt semmisítettek meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ősz elején a piacokon, vásárokban is megkezdődött a szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagok árusítása, amelynek ellenőrzésére október közepétől egy hónapos országos célellenőrzést tartott a Nébih, a kormányhivatalok felügyelőinek közreműködésével. Az akció célja az illegális szaporítóanyag-kereskedelem felderítése és felszámolása volt, olvasható a Nébih oldalán.

A hatóság szakemberei összesen 130 piaci, vásári mozgó árust és 9399 db szaporítóanyagot vizsgált meg országszerte. Minőségvédelmi bírságot 10 esetben szabtak ki, melyek együttes összege meghaladja a 1,5 millió forintot. Az érintett 10 árus közül nyolcan egyetlen szükséges engedéllyel sem rendelkeztek. Az ellenőrzés során a legtöbb szabálytalanságot a hiányos tartalmú jelölés, a címke és a nyomonkövethetőség hiánya, valamint minőségi hibák okozták. A mintegy 3 ezer nyomon követhetetlen, ismeretlen eredetű oltványt a hatóság megsemmisítette.

Az ellenőrök számos esetben tapasztalták, hogy leselejtezett, kiszáradt, életképtelen csemetéket árultak, alig olcsóbban mint a megfelelő és megbízható minőségű szaporítóanyagot kínáló kertészetekben, faiskolákban. Előfordult, hogy az eladó alkoholos tollal javította ki a címkén szereplő fajta nevét, hogy a vásárló igényének eleget tegyen. Más esetben a piacra érkezéskor helyezték fel a címkéket a növényekre, holott a fajtát csak kitermesztéskor lehet biztonsággal megállapítani, így ekkor kell a jelölést is felhelyezni. A legmeghökkentőbb eset mégis a magnóliaként árusított mogyoróbokor volt.

A Nébih ezúton is felhívja az emberek figyelmét, hogy szaporítóanyagot csak és kizárólag megbízható helyről vásároljanak, illetve annak minőségéről győződjenek meg átvétel előtt. A vásárlói tudatosság azért is kiemelten lényeges az oltványvásárlásánál, mivel évekbe telik mire a kiválasztott bokor vagy fa termést hoz, és a "csalás" valójában csak ekkor derül ki. Ráadásul az ismeretlen eredetű növények különböző növényi károsítókat terjeszthetnek, melyek betegséget okozhatnak, és akár növényfajok kipusztulásához is vezethetnek. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy amennyiben illegális, vagy nem megfelelő minőségű szaporítóanyag árusítását észlelik, jelezzék a Nébih zöldszámán (+36-80/263-244) vagy a zoldszam@nebih.gov.hu e-mail címen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33