2021. szeptember 29. szerda Mihály

Hírek - Növény

Óriási segítséget kapnak most a magyar gazdák: ingyen van, de nem mindenkinek jár

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új agrárszolgáltatásként, a rendelkezésre álló kapacitásig ingyenesen igénybe vehető gabona beltartalmi vizsgálatot kínál tagjai részére. Ennek az analitikai vizsgálatnak a segítségével a szántóföldi növénytermesztő tagok hiteles, piacfüggetlen információt szerezhetnek az általuk megtermelt gabonák beltartalmi értékeiről.
 
 

A szántóföldi növénytermesztésben az elmúlt évtizedek során a mennyiségi szemlélet kiegészült a minőségi igényeknek való megfeleléssel, a minőségi termékelőállítás szempontjaival - írja az Agrárkamara. A minőséggel szembeni elvárások egyre erőteljesebben fogalmazódnak meg a termény-kereskedelem piaci szereplői részéről, de a felvásárlói előírások mellett megjelentek a minőségi követelményeket rögzítő szabványok is. Ezekre a kihívásokra reagálva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara újonnan indított szolgáltatása a szántóföldi növénytermesztő tagok részére kínál egy könnyen elérhető, ráadásul ingyenes lehetőséget arra, hogy piacra lépés előtt a betakarított terményekről mintavételezést és mintaleadást követően viszonylag gyorsan - legfeljebb 8 munkanapos átfutási idővel - használtható és hiteles szakmai információkhoz jussanak.

A NAK a méréseket saját üzemeltetésében lévő FOSS Infratec™ gabona beltartalom elemző analitikai műszerrel végzi, amely világviszonylatban is elismert eszköze számos gabonaféle gyorsvizsgálatának. A NIR-spektroszkópia technológián alapuló műszeres méréseket egyelőre egy helyszínen, a Kamara budapesti központi irodájában kialakított vizsgálati ponton valósítja meg. Az eszköz lehetővé teszi a szemestermények darálás nélküli, néhány percen belüli, nagypontosságú analízisét. A vizsgálat során mért eredmények csupán tájékoztató jellegűek, de terménylogisztikai és értékesítési döntések meghozatalához szakmailag elfogadhatók.

A szolgáltatás igénybevételéhez első lépésként egy megrendelő űrlap kitöltése szükséges, mely az alábbi felületen érhető el: https://www.nak.hu/szolgaltatasok/gabonavizsgalat. A visszaigazoló e-mailt követően mintánként körülbelül 1 kg össztömegű terményt szükséges összekészíteni és leadni a kijelölt mintaleadási pontok egyikére. Erre induláskor országos szinten már 76 helyen van lehetőség. Fontos, hogy a vizsgálatra beküldött mintákat sérüléseknek ellenálló, zárható csomagolásba helyezzék el és azokra a visszaigazoló e-mailben található azonosító számot és a növényfajt is vezessék fel. Ebben az átadás-átvétel során a NAK munkatársai is szívesen nyújtanak segítséget. A NAK a mérések elvégzését követően a vizsgálati eredményeket elektronikus levél formájában küldi meg a megrendelés során megadott elérhetőségre.

Az online megrendelés során egyelőre egy űrlap kitöltésével legfeljebb 5 minta vizsgálata igényelhető. Egy minta nagyságrendileg 500 tonna terményt reprezentál. Amennyiben egy tag esetében 5 darabnál több minta vizsgálata válik szükségessé, úgy újabb megrendelő űrlap/űrlapok kitöltése szükséges.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu