Örül a vetés, hogy csak fokozatosan hűlnek a talajok

Örül a vetés, hogy csak fokozatosan hűlnek a talajok

agrarszektor.hu
Segíti a növények alkalmazkodását, hogy a meleg november és december után csak lassacskán érkeznek a mínuszok. A búza és a repce igényli ezt az edződési időszakot ahhoz, hogy a keményebb fagyokat el tudja viselni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mögöttünk álló héten gyakran szeles, de jellemzően száraz idő uralkodott. A heti csapadékösszeg az 1 mm-t sem érte el. A talajokban az ország nagy részén nem is hiányzik a csapadék. A felső 20 cm-es réteg országszerte bőségesen tartalmaz nedvességet - írja jelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.


A hőmérséklet visszaesett a megelőző időszakhoz képest, azonban az ország nagy részén még így is a sokéves átlag fölött maradt. A fagyos éjszakákat fagymentes nappalok követik. A talajban a Dunántúlon sokfelé még egyáltalán nem jelent meg a fagy, a Dunától keletre azonban 5-10 cm-es mélységben már többfelé fagyott a talaj.

A növényi kultúrák számára jót tesz a lehűlés, a december közepi enyhe idő megzavarta az érzékenyebb fajták téli nyugalmi állapotát.

A jelenlegi hideg még hó nélkül sem okoz károkat az ősszel kellően megerősödött, jó állapotú vetésekben. A talaj az ország nagyobb részén feltöltődött nedvességgel, ilyen szempontból jók a kilátások a folytatásra nézve. A tél második felében, kora tavasszal inkább belvizes szituáció fordulhat elő semmint az ideihez hasonló aszály.

Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, a hó végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött (helyenként már csaknem a duplájánál) jár az enyhe ősz és december hatására.

Az ország döntő részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére, azaz a csapadékösszeg az ideális körül, sokfelé kissé a fölött jár, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel.


A szombaton átvonuló hidegfront csak kevés csapadékot hozhatott eső, havas eső, a hegyekben és keleten kevés hó formájában. Vasárnap és a jövő hét elején ismét több órára kisüt a nap, a hét közepén kell több felhőre, és némi esőre, havas esőre számítani. A hőmérséklet az elmúlt héthez hasonlóan alakul ezután is. A fagyos, hétfőn és kedden kimondottan hideg (-5; -10 fok körüli) éjszakákat fagymentes nappalok követik, mikor jellemzően 1 és 6 fok közé melegszik a levegő. Ennél hidegebb pénteken várható a tartósan ködös területeken, ahol a csütörtökihez hasonlóan nem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, és zúzmara, illetve szemcsés hó teszi téliessé a tájat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?