2020. október 27. kedd Szabina

Hírek - Növény

Összeesküvéssel gyanúsítják a vegyipari óriást - Trump veszélyes idegmérgeket engedélyeztetne

Összeesküvéssel gyanúsítják a Dow Chemical vegyipari konszernt és az amerikai környezetvédelmi hivatalt (EPA) a rovarirtó szerekben használt, idegméregnek tartott klórpirifosz hatóanyag kapcsán. Titkos egyeztetésre viszont aligha lehetett szükség, hiszen a kormányzati szerv vezetője, Scott Pruitt ebben a kérdésben mindig a vállalatóriás pártján állt. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy itt arról a Scott Pruitt-ról van szó, aki szerint a szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó tényezője a globális klímaváltozásnak.
 
 

Titokban találkozott egymással a Dow Chemical vegyipari óriásvállalat és az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) első embere - közölte nemrég az amerikai AP hírügynökség. A összeesküvés híre talán az időzítés miatt kaphatott szárnyra, Andrew Liveris, a Dow Chemical elnök-vezérigazgatója és Scott Pruitt, az EPA vezetője ugyanis három héttel azelőtt futott össze egy houstoni hotelben, hogy a hivatal visszautasította azt a petíciót, amelyben környezetvédelmi csoportok a Dow klórpirifosz hatóanyagú növényvédő szereinek betiltását követelték.

 

A március 9-re tervezett hivatalos találkozót időpont-egyeztetési nehézségek miatt töröltük, vagyis nem történt megbeszélés sem a klórpirifoszról, sem másról - cáfolta meg a hírt Liz Bowman, az EPA szóvivője, aki szerint Liveris és Pruitt lényegében csak a köszönésig jutottak Houstonban, ahol mindketten ugyanazon az energetikai konferencián vettek részt.

A „konspiratív” megbeszélésre egyébként sem lett volna szükség, hiszen az EPA Donald Trump elnök által kinevezett új vezetője addig sem rejtette véka alá, hogy nem támogatja a klórpirifosz hatóanyag elleni kezdeményezést. Scott Pruitt volt egyébként az is, aki szerint a szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó tényezője a globális klímaváltozásnak.

A Dow megvédésével az EPA irányítója egyébként a saját szervezete álláspontjával ment szembe, ugyanis a hivatal legfrissebb értékelése szerint a klórpirifosz „valószínűleg hátrányosan érint” 1778 állat- és növényfajt, köztük veszélyeztetettnek számító emlősöket, madarakat, halakat és békákat. A hatóanyag egy rovarirtó szerekben használt idegméreg, amely bizonyos vizsgálati eredmények szerint károsíthatja a magzatok, csecsemők agyi, idegrendszeri fejlődését. Nemrég ezért a 66 ezer tagot tömörítő amerikai gyermekorvosok szövetsége is azt javasolta, hogy vonják ki a terméket piacról.

Scott Pruitt, az EPA vezetője (balra) Donald Trump amerikai elnök társaságában

Bár az AP híre kicsit sántít, az igaz, hogy a Dow Chemical - érhető okoból- megpróbálja elérni a Trump-kormányzatnál, hogy hagyja figyelmen kívül a veszélyre figyelmeztető, általa nem megbízhatónak tartott tanulmányokat. A vállalat az 1960-as évek óta forgalmaz klórpirifosz hatóanyagú szereket alma, cseresznye, citrusfélék és más növények kezeléséhez, és csak az USA-ban évente mintegy 2300 tonnát értékesítenek belőlük. A Dow most a maga által felkért szakemberekkel bizonyítaná saját álláspontját, vagyis a termékek ártalmatlanságát. A klórpirifosz hatóanyag felhasználása 2010 óta Magyarországon is több mint háromszorosára nőtt.

Az AP arra is felhívta a figyelmet, hogy a Dow Chemical 1 millió dollárral támogatta Donald Trump elnök beiktatási ceremóniáját, és további jelentős összegekkel a kampányát, ráadásul Andrew Liveris elnök-vezérigazgató fontos megbízást is kapott, belkereskedelmi ügyekben ad tanácsokat a kabinetnek. Hivatalos adatok szerint a Dow 13,6 millió dollárt költött tavaly lobbira.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu