2020. december 2. szerda Melinda, Vivien

Hírek - Növény

Összekapták magukat a növények betakarítás előtt - Térképen Európa átlaghozamai

Az Európai Bizottság legfrissebb termésbecslése szerint (MARS) sokat javultak a hazai repcekilátások, míg búzából az ötéves átlag alatt teljesítünk idén. A piac várható alakulásáról sokat elmondanak a most következő térképek.
 
 

Az alábbi termésbecslést június 17-én publikálta a MARS. Kizárólag a várható átlaghozamokra vonatkozik, így nincs benne a vetésterületek változásából eredő össztermés-módosulás. Mindez azért érdekes, mert az őszi repcevetés rosszul sikerült Európa észak-nyugati felén, így az átlagos német termésátlag nem sokat mond arról, hogy a végeredmény - a 27 százalékkal kisebb termőterület miatt - jóval kevesebb lesz a megszokottnál. Franciaországban pedig már az átlaghozanok sem úgy alakulnak, ahogy az elvárható. Magyarországon az utóbbi években megszokott átlaghozamokat hozzuk. Ahogy arról az agrászektor.hu beszámolt, az ország keleti és nyugati fele egészen más tapasztalatot szerez idén a repcével.

Őszi árpából semmi rendkívüli nem fog történni sem Magyarországon, sem Európában a MARS előrejelzése szerint. Az idei év legnagyobb vesztesei a spanyolok lesznek, akik minden most betakarításra kerülő növényből az 5 éves átlag alatti hozamokra számíthatnak.

Búzából Magyarország számára alakul hátrányosan a kép: sajnos a franciák brillírozni fognak, és a németek is hozni fogják a megszokott átlagot, míg mi nem leszünk képesek erre. Ebben a kultúrában komolyabb területcsökkenésről sem hallani, tehát az össztermés is jól fog alakulni a térségben. Az agrárszektor.hu többször is foglalkozott azzal, hogy a magyar gazdák a kisebb mértékű bokrosodással mennyiséget vesztenek idén, továbbá előrevetítettük a termés minőségének romlását is a kalászvédelem hiányosságai miatt. Utóbbiról csak a betakarítás után mondhatunk biztosat. Addig egy fontos hónap még előttünk áll; ennek minden időjárási kockázatával.

A jellemzően gyengébb földeken termesztett tritikálé hozamai átlagosan alakulnak, bár a franciák és a románok a szokásosnál többet remélhetnek belőle.

A tavaszi árpa hozamai miatt leginkább a cseh söripar bánkódhat, míg másutt teljesen szokványosan alakul a szezonvégi eredmény az előrejelzés szerint. Ismét ki kell emelnünk, hogy a sörárpa termőterelütének csökkenését nem érezteti az ábra, holott ez a németeknél is 16 százalékos zuhanást mutat. Most már nincs sok hátra a kombájnok beindításáig, és kiderül, bejönnek a MARS által becsült átlaghozamok.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu