2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Növény

Ősszel tárgyal a kormány az új magyar programról

Ősszel kerülhet a kormány elé az új nemzeti fehérjeprogram, amely egyik fő célként a genetikailag módosított (GMO) szója importjának visszaszorítását célozza. A tervek szerint a milliárdos nagyságrendű program teljes költségvetését nemzeti forrásból biztosítaná a kormány.
 
 

A közeljövőben véglegesíti a nemzeti fehérjeprogramról szóló kormány-előterjesztést a Földművelésügyi Minisztérium – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. A program az őszi hónapokban, vagyis szeptember október környékén kerülhet a kormány elé.

A négy-öt évre tervezett programot a NAIK koordinálja majd, és a tervek szerint nem csak a szója lesz a központban, hanem például a gabonanövények ipari feldolgozásakor keletkező melléktermékek is. Gyuricza Csaba hozzátette: a programra költött összeg várhatóan milliárdos nagyságrendű lesz, és ezt teljes egészében nemzeti forrásokból biztosítják.

Magyarország szerepe a GMO-mentes mezőgazdaságban
2013-ban Magyarország az elsők között csatlakozott a Duna Szója Szövetséghez, amely a Duna-térségi országok GMO-mentes szójatermesztését célozza, így csökkentve a társult országok importfüggőségét és garantálva a minőségi fehérjenövény termesztést a térségben. 2015-ben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vezetésével Magyarország meghirdette a "Szövetség a GMO-mentes Európáért" kezdeményezést. Ennek eredménye az Európai Szója Nyilatkozat aláírása, amelyhez a kezdeményező Magyarország mellett 13 Uniós tagállam csatlakozott 2017 júliusában.


A napokban jelentették be, hogy Magyarország Ausztriával közösen rendezi meg a 2018-as Kína-Európa Szója Szimpóziumot, amelynek célja többek között a tengerentúlról érkező szójaimport csökkentése. Ez az együttműködés azért is jelentős, mert Kína meghatározó ország a fehérjenövények előállításában, és Magyarországhoz hasonlóan elkötelezett a GMO-mentes mezőgazdaság mellett. A nemzeti fehérjeprogram egyik fő célja is az, hogy a GMO-s szójaimportot vissza lehessen szorítani.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!