Öt éven belül új almafajták kerülhetnek a boltok polcaira

agrarszektor.hu
A dél-tiroli VOG konzorciumhoz több mint 1800 hektár almaültetvény tartozik és 5000 tagjuk van, leginkább családi gazdaságok. Mostanáig a termés több mint negyedét a Golden Delicious adta, idén azonban a Gala változatok a második helyre szorították ezt vissza. A konzorcium ezek után úgy döntött, hogy 2025-ig mind az 1800 hektáron új fajtákra fog váltani. A döntést segítette, hogy a tavalyi bőséges olasz Golden-termés gondokat okozott az olasz és a spanyol piacokon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A következő öt évben a VOG konzorcium termelői 1800 hektáron fognak új fajtákra fog váltani. A megújulást a VOG új vezetője, Walter Pardatscher vezényli le. A VOG igazgatótanácsának tagját augusztus 28-án nevezték ki a konzorcium vezérigazgatójává. A tervezett beruházások a már bizonyított fajtákra vonatkoznak, így 120 hektár Pink Lady, 140 hektár Envy, 80 hektár Shinano Gold/yello, 150 hektár Crimson Snow, 120 hektár Joya és 30 hektár Sweetango telepítését tervezik. Ez a váltás azért lesz fontos, mert ezek almafajták a marketingidény más-más időszakában kerülnek a fogyasztók elé - írja a FruitVeB.

Az USA-ból származó Sweetango néven forgalmazott Minneiska fajta, korai érésű lévén, már augusztus elejétől szedhető lesz Dél-Tirolban, még az első Galákat is megelőzi. A Joya néven árult Cripps Red és a szintén ausztrál Crimson Snow pedig éppen ellenkezőleg, az almaidény második felében, áprilistól júliusig lesz kapható. Ezeken kívül új fajtákkal is bővíti választékát a VOG, melyek európai jogait a VI.P. konzorciummal közösen gyakorolják. A Cosmic Crisp fajta például már forradalmasította az USA almapiacát, ahol mélyre zuhant a Red Delicious iránti kereslet. Az új fajta az Enterprise és a Honeycrisp keresztezéséből származik, és a legkeresettebb lett a piacon.

A további két Európában képviselt fajta még csak kódnéven ismert: SK 22 és 23. Mindkettő ellenálló az almavarasodással szemben és olyan jó pultállósággal és hússzilárdsággal rendelkeznek, hogy az almaidény végén hozhatók forgalomba, valamint tengerentúli szállításra is alkalmasak. Ez a jó szállíthatóság mind fontosabbá válik a VOG stratégiájában, annak érdekében, hogy új piacokat érhessenek el. Ezeken a helyeken ugyanis nemcsak a négyhetes konténeres szállítást kell kibírniuk a gyümölcsöknek, hanem a teljes hűtőlánc nélküli forgalmazást is. Az európai és a tengerentúli piacok is szélesebb kínálatot és jobb ízű, finomabb almát igényelnek, aminek ezek az új fajták már megfelelnek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?