2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Növény

Öt éven belül új almafajták kerülhetnek a boltok polcaira

A dél-tiroli VOG konzorciumhoz több mint 1800 hektár almaültetvény tartozik és 5000 tagjuk van, leginkább családi gazdaságok. Mostanáig a termés több mint negyedét a Golden Delicious adta, idén azonban a Gala változatok a második helyre szorították ezt vissza. A konzorcium ezek után úgy döntött, hogy 2025-ig mind az 1800 hektáron új fajtákra fog váltani. A döntést segítette, hogy a tavalyi bőséges olasz Golden-termés gondokat okozott az olasz és a spanyol piacokon.
 
 

A következő öt évben a VOG konzorcium termelői 1800 hektáron fognak új fajtákra fog váltani. A megújulást a VOG új vezetője, Walter Pardatscher vezényli le. A VOG igazgatótanácsának tagját augusztus 28-án nevezték ki a konzorcium vezérigazgatójává. A tervezett beruházások a már bizonyított fajtákra vonatkoznak, így 120 hektár Pink Lady, 140 hektár Envy, 80 hektár Shinano Gold/yello, 150 hektár Crimson Snow, 120 hektár Joya és 30 hektár Sweetango telepítését tervezik. Ez a váltás azért lesz fontos, mert ezek almafajták a marketingidény más-más időszakában kerülnek a fogyasztók elé - írja a FruitVeB.

Az USA-ból származó Sweetango néven forgalmazott Minneiska fajta, korai érésű lévén, már augusztus elejétől szedhető lesz Dél-Tirolban, még az első Galákat is megelőzi. A Joya néven árult Cripps Red és a szintén ausztrál Crimson Snow pedig éppen ellenkezőleg, az almaidény második felében, áprilistól júliusig lesz kapható. Ezeken kívül új fajtákkal is bővíti választékát a VOG, melyek európai jogait a VI.P. konzorciummal közösen gyakorolják. A Cosmic Crisp fajta például már forradalmasította az USA almapiacát, ahol mélyre zuhant a Red Delicious iránti kereslet. Az új fajta az Enterprise és a Honeycrisp keresztezéséből származik, és a legkeresettebb lett a piacon.

A további két Európában képviselt fajta még csak kódnéven ismert: SK 22 és 23. Mindkettő ellenálló az almavarasodással szemben és olyan jó pultállósággal és hússzilárdsággal rendelkeznek, hogy az almaidény végén hozhatók forgalomba, valamint tengerentúli szállításra is alkalmasak. Ez a jó szállíthatóság mind fontosabbá válik a VOG stratégiájában, annak érdekében, hogy új piacokat érhessenek el. Ezeken a helyeken ugyanis nemcsak a négyhetes konténeres szállítást kell kibírniuk a gyümölcsöknek, hanem a teljes hűtőlánc nélküli forgalmazást is. Az európai és a tengerentúli piacok is szélesebb kínálatot és jobb ízű, finomabb almát igényelnek, aminek ezek az új fajták már megfelelnek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu