Ötszáz termelővel köt kétéves dohánytermesztési szerződést az ULT Magyarország Kft.

Ötszáz termelővel köt kétéves dohánytermesztési szerződést az ULT Magyarország Kft.

MTI
Két évre szóló dohánytermesztési szerződést köt több mint ötszáz termelőjével az ULT (Universal Leaf Tobacco) Magyarország Kft. - közölte a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó amerikai tulajdonú társaság agronómiai igazgatója az MTI-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fekete Tibor emlékeztetett, a két fél között még 2018-ban megkötött, hároméves szerződések tavaly jártak le. Akkor elsősorban az volt a cél a kontraktussal, hogy az akkori kedvezőtlen globális dohánypiaci helyzet és a hazai, elsődleges dohányfeldolgozás megszüntetése ellenére biztosítsák a termelés folytonosságát. Ez sikerült, azonban a 2020 utáni közös agrárpolitika (kap) területén még nincs uniós döntés, ezért az átmeneti évekre is fontos szempont a támogatások megtartása a fenntartható dohánytermesztés érdekében - fogalmazott a szakember.

Az ULT a termelői szerződéseiben évek óta folyamatosan emeli a felvásárlási árait az infláción felüli mértékben, adott esetben pedig akár ennek többszörösével is - közölte Fekete Tibor. Megjegyezte, egyéni esetben a társaság az egyéves szerződési lehetőséget egyaránt biztosítja a termelőknek.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A következő két év szerződési feltételeiről szólva az agronómiai igazgató elmondta, a termesztési keretszerződésekben a minőségre és törési övezetekre vonatkozólag tizenhárom minőségi osztályt különítenek el. A minőségnek megfelelő alapárat fizetnek minden megtermelt kilogramm dohányért, az alapáron felül a Virgina-fajta esetében hektáronként 1350 és 2800, a Burley-nél pedig 1350 és 2500 kilogramm közötti mennyiségre 160 százalékos felárat fizet ki az ULT.

A termesztési év végén ugyanakkor utólag lehetőség van az árrendszer felülvizsgálatára és a termelők számára kedvező módosítására. Példaként említette, hogy a tavalyi szezonban a vis maior és egyéb károk miatt a Virginia esetében 30, a Burley esetében 23 százalékos terméskiesést regisztráltak. Erre tekintettel a Virginia-fajta esetében a felár alsó küszöbét 1350-ről 1100 kilogrammra, a Burley-nél pedig 1200 kilogrammra csökkentette a felvásárló társaság, emellett a felár felső küszöbértéke feletti mennyiségért is kifizették a termelőknek - mondta Fekete Tibor.

Az ULT 2020-ban 496 szerződött termelőjétől, 2308 hektárról 3031 tonna dohányt vásárolt fel. A szárazdohányt négy termesztési ciklus óta a társaság olaszországi gyárába szállítják, ahol a magyar, bolgár, olasz, spanyol, francia, román és lengyel nyersanyagokból úgynevezett európai dohánykeveréket állítanak elő. A nyíregyházi székhelyű ULT Magyarország Kft. a Nyidoter Kft.-be tömörült termelői köre révén a teljes magyarországi dohánytermés mintegy 75 százalékát vásárolja fel.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02