2021. január 21. csütörtök Ágnes

Hírek - Növény

Párás meleg - Mennyire féltsük a szőlőt?

Meleg, párás, zivatarokkal tarkított az időjárás, nehéz megtalálni a védekezésre alkalmas időt. Bár még így is vannak térségek, amelyek kimaradtak az égi áldásból. Eger és Gyöngyös környékén például csak 20-20 mm eső esett az elmúlt két hétben, az április pedig teljesen csapadékmentesen telt el. Mit látnak a szőlősgazdák, mennyire kell tartani most a betegségektől?
 
 

Hirtelen fakadt a szőlő és nyúlt meg idén, a kontakt védekezésre idő sem jutott, máris belefutottunk a virágzásba. A szőlő a szokásosnál most két-három héttel előbbre jár a fejlődésben. Teljes virágzásban van, sőt egyes fajták, mint a Chardonnay, már a „kalapjukat is eldobták”, azaz a termésképzés fázisába léptek.

Becsapós volt az időjárás

Az éjszakák sokáig hidegek voltak, a reggeli páraképződés pedig jelentős. Mivel a nappalok alapvetően szárazak voltak, sokan észre sem vették, mennyire kedvez a kórokozóknak a májusi időjárás. Most pedig a meleg, fülled, zivataros időjárás ad alkalmat a gombás betegségek kifejlődésének – ha a szőlősgazda könnyelműen vette a becsapós időjárást.

Lisztharmat

„Nálunk sem volt sok csapék, 17 mm az utóbbi két hétben. Csapadékhiány van, bár a talajban még van elég víz. Ilyen korán még nem kezdtük el a növényvédelmet, mint idén” – meséli egy verpeléti szőlősgazda az Egri borvidéken. Már az első fordulóban komolyan védekezniük kellett a lisztharmat ellen, mert a kórokozó már április végén megjelent.

„A fakadás nagyon szép volt, hajtásonként két-három fürtkezdeményt lehetett megszámolni. De már május negyedikén elkezdtük a permetezést, amihez a molyok tömeges megjelenése is hozzájárult. A csapda már felhelyezés közben négyet fogott belőlük. A gombák ellen kezdetektől felszívódó szereket alkalmazok. Most a lisztharmat ellen egy azolszármazékos, összetett szert (spiroxamin, tebukonazol, triadimenol), peronoszpóra ellen pedig egy ditianon- kálium-foszfanátos készítményt. 10 napos fordulókkal dolgozunk, kézben tudjuk tartani a helyzetet” – osztja meg az agrárszektor-.hu-val a növényvédelmi eljárást a gazda.

Gyöngyös környékén is alig volt eső, április eleje óta csak egy zápor érkezett 15 mm esővel, mintegy két hete. „A reggelek azonban harmatosak voltak, és a virágzást egyébként sem kockáztatnánk felszívódó szerek nélkül, úgyhogy a szokásos permetezési rendben és blokokkal dolgoztunk” – halljuk a Mátra alján. A lisztharmatnak nincsenek egyelőre tünetei, és a gazda már a peronoszpóra ellen is elkezdte a védekezést. Előbbi betegség ellen szintén egy azolos készítményt választott (fluopiram+ tebukonazol).

Peronoszpóra

Hatékony megoldások

Kun Ágnes növényvédelmi tanácsadó Pécs és Villány térségében dolgozik. Az a vidék többször is megázott, de állítja, hogy akik védekezni akartak, azok találtak rá időablakot. „Azok a gazdák jártak jól, akik a virágzás előtt elkezdték a szisztemikus blokk alkalmazását, virágzás idején pedig nem is kérdés, hogy így kell védeni a szőlőt” – erősíti meg a szakember, aki kevésbé híve az egy készítménybe sűrített kompakt+szisztemikus hatóanyag-kombinációknak. Inkább különálló szereket kombinál tankkeverékben kijuttatva, amit most a termésképzést segítő bóros lombtrágyával is javasol kiegészíteni.

A lisztharmat alapvető kontakt ellenszere a kén. Ebből az elemi anyagból is léteznek korszerű, kevésbé porzó vagy nagyobb dózisban sem perzselő formulációk. A drágább, felszívódó készítmények esetében a nővényvédő szakmérnök költséghatékony megoldásnak tartja olyan analóg szerek alkalmazását, amelyek licensze már lejárt, ezért kisebb forgalmazók is kedvező áron tudják kínálni az adott hatóanyagot. A hangsúly a hatóanyagon és nem a márkanéven van.

Kun Ágnes viszonylag új jelenségre hívja fel a gazdák figyelmét: a szőlő guignardiás feketerothadás betegsége feljövőben van, és nem minden készítmény bizonyult hatékonynak ellene. „Egyes évjáratokban komolyabb károkat tud okozni. Tünete a levélfoltok mellett az, hogy a fürtök feketén összezsugorodva elszáradnak a kocsányon. Ezek a következő évben fertőzési források lehetnek.” A szakember szerint például a difenokonazol és ciflufenamid hatóanyag kombináció megfelelő védelmet nyújt ellene.

 

Ezeket a hatóanyagokat érdemes keresni
Peronoszpóra ellen korszerű, felszívódó hatóanyagok a cimoxanil, benalaxil, metaxanil, zoxamid, mandipropamid, fluazinam, dimetomorf, metiram vagy a famoxadon.
Lisztharmat ellen pedig a boszkalid, quinoxifen, cyflufenamid, metiram, fluopiram, fluxapiroxad, metrafenon, trifloxistrobin, piraklostrobin, proquinazid vagy a meptildinokap sorolható a hatékony, szisztemikus hatóanyagok közé.

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu