2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Növény

Petíció Brüsszelnek, hogy tiltsák be a rákkeltőnek tartott vegyszert

Petíciót nyújtottak be az Európai Bizottsághoz (EB) polgári kezdeményezésként civil szervezetek, amelyek a növényvédő szerekben használt glifozát hatóanyag végleges betiltását követelik. Ha egy éven belül összegyűlik legalább egymillió aláírás, az EB-nek legkésőbb jövő tavaszig napirendre kell tűznie a kérdést.
 
 

Január 10-én regisztrálta az Európai Bizottság azt az európai polgári kezdeményezést (ECI), amely a glifozát hatóanyag teljes betiltását követeli az uniós tagállamokban. Ha egy éven belül legalább hét tagállam egymillió uniós állampolgára támogatja aláírásával a petíciót, az EU végrehajtó szervének három hónapon belül döntenie kell arról, hofy az ügy mellé áll, vagy megvétózza azt.

Az óra január 25-től ketyeg, vagyis 2018 elejére össze kell gyűjteni a kellő számú aláírást, és akkor legkésőbb jövő tavasszal az Európai Bizottság is felfedi lapjait. A beadványt egyebek mellett a Greenpeace, a Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) és a jobb Európáért küzdő WeMove.EU polgári mozgalom is támogatja.


A petíció kezdeményezői – úgy tűnik – nyitott kapukat döngetnek, annak ellenére, hogy nyáron az Európai Bizottság saját hatáskörében eljárva 2017 végéig meghosszabbította a glifozát használati engedélyét. Nagy csoda lenne viszont, ha 2018-tól az ilyen hatóanyagú szerek továbbra is forgalomban maradnának az EU-ban – mondta az agrárszektor.hu-nak Tarcali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke. A WHO alá tartozó Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) ugyanis 2015-ben a glifozátot felvette az emberi egészségre veszélyes, feltehetően rákkeltő szerek listájára, így nagyon komoly érvekre volna szükség a megvédéséhez.

A fentiekkel összhangban lévő európai uniós rendelet értelmében november 30-án 24 glifozát hatóanyagú készítmény engedélyét vonta vissza Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Ezek 2017. május 31-ig még forgalmazhatók, és november 30-ig felhasználhatók, de utána a gazdáknak más vegyszer után kell nézniük. A helyzet komolyságát jelzi, hogy Magyarországon novemberig 59 glifozát-engedély volt kiadva, és ebből vontak vissza 11 alapengedélyt, valamint 7 klón és 6 párhuzamos importtermék engedélyét.

Drágítaná a gyomirtást a teljes tiltás
Megnehezítené és megdrágítaná a gyomirtást, köztük a parlagfű elleni védekezést a glifozáttartalmú készítmények teljes visszavonása – hangsúlyozza közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vita eldöntésében az Európai Vegyianyag Ügynökség véleménye lehet perdöntő, de ha a tagállamok ennek birtokában sem tudnak minősített többséggel döntést hozni, az Európai Bizottság saját hatáskörben is intézkedhet. Születhet olyan döntés is, hogy a hatóanyag engedélyét vissza kell vonni, ami egyet jelent az összes glifozát készítmény betiltásával. Egy ilyen lépésnek – véli a hivatal - súlyos hatása lehet a termelőkre nézve. A hatóanyag sorsáról a Nébih szerint akár év végéig döntés születhet.


A rendelet egyértelműen az amerikai Monsanto biotechnológiai vállalatot érinti a legérzékenyebben, amely az 1970-es években kezdte el árusítani a Roundup márkanevű, glifozát hatóanyagú totális gyomirtó szerét. Ennek szabadalma 2000-ben lejárt, és onnantól fogva többen is árulni kezdték különböző kereskedelmi néven és összetétellel. Az EU-ban betiltandó hatóanyag mára 25%-os részesedést szerzett magának a világpiacon.

Nagyon fog hiányozni a piacról, hiszen nincs olyan szer, amely kiválthatná – mondta Tarcali Gábor. A Roundup nálunk is forgalomban van, de nincs olyan mértékben rátelepítve a termelés, hogy a kivonása nagy problémát okozna – más, kevésbé ismert szereké viszont igen.

A jelenlegi korlátozás még nem vészes
A glifozát felhasználásáról tavaly robbant ki vita az Európai Unióban annak ellenére, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság alaptalannak minősítette az egészségügyi kockázatok miatti aggályokat. Az Európai Bizottság átmeneti intézkedésként a humánegészségügyi kockázatok miatt nemkívánatosnak minősített minden olyan glifozátkészítményt, amely polietoxilált faggyúamin segédanyagot tartalmaz. A Nébih a szigorító rendelet értelmében 59-ből 24 termék engedélyét vonta vissza tavaly novemberben. A többi 35 készítmény a végleges döntésig forgalomban maradhat. A tavalyi szigorítást a Nébih nem látják súlyosnak, mivel a piacon maradó készítmények helyettesíteni tudják a kiesőket, a türelmi idő pedig az idei szezonra még kiterjed.


Az a helyzet állt tehát elő, hogy a növényvédelmi szakemberek és a gazdálkodók többségükben a hatékony és gyors megoldást kínáló glifozát mellett állnak, míg a döntéshozók, a környezetvédők és az egészségügyi vizsgálatokat lefolytatók ellene fordultak a feltételezett káros hatása miatt. A brit farmerszövetség (NFU) alelnöke, Guy Smith szerint a glifozát használatával a termelők jelentős energia-megtakarítást képesek elérni, hiszen kevesebb menetszám is elegendő a gyomok kiirtásához. Úgy látja, sokan démonizálják ezt a kulcsfontosságú hatóanyagot, és ugyanazokat a tudósokat látja a „rémmesék” mögött, akik a génmódosított növények betegségokozó hatásával is riogatják a közvéleményt.

Magyarországon 1423 tonna kijuttatott hatóanyag 2015-ben
A glifozát régóta ismert és széles körben alkalmazott gyomirtó. A Nébih kimutatása szerint 2015-ben glifozát hatóanyagból 1423 tonnát használtak fel Magyarországon - ebből 666 tonna volt a tavaly visszavont készítmények forgalma -, míg 2010-ben még csak 780 tonna volt az országos felhasználás. A glifozátkészítmények évek óta a legnagyobb mennyiségben forgalmazott növényvédők világszerte is.


Az Európai Unión kívül a glifozát nem számít problémás terméknek. Ha mi el is zárkózunk a használatától, az importtermékek (kukorica, szója, zöldségek, gyümölcsök stb.) révén alighanem így is számottevő glifozátmaradvány lesz majd az élelmiszereinkben – véli Tarcali Gábor, aki szerint ennél a hatóanyagnál sokkal durvábbak is forognak a világban. Néhány afrikai országból például DDT-vel szennyezett banán is érkezhet kontinensünkre, pedig ezt a rákkeltő (és nemzőképtelenséget okozó) rovarölő mérget számos fejlett országban már több évtizede betiltották.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu