2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Hírek - Növény

Rákkeltő szerek: elképesztő perdömping a Monsanto ellen

Körülbelül 8000-nél tart már azoknak az amerikai peres ügyeknek a száma, amelyeket a Monsanto ellen indítottak a glifozát állítólagos rákkeltő hatása miatt. A közelmúltban mondták ki először bíróságon, hogy a Roundup nevű gyomirtó szer rákkeltő, és első alkalommal nyert pert az ügyben az egyik károsult. A több ezer bírósági ügy komoly fejfájást okozhat a német multi Bayer-nek, amely nemrég vásárolta meg a Monsanto-t, és megkezdte a vegyipari óriás beintegrálását is.
 
 

Ahogy az agrárszektor.hu is megírta, néhány héttel ezelőtt a San Franciscó-i bíróság 287 millió dolláros kártérítés kifizetésére ítélte az amerikai Monsanto-t, amiért nem tájékoztatta vásárlóit a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó használatának lehetséges következményeiről. A Monsanto ellen most először nyert pert egy károsult, és most mondták ki bíróságon először, hogy a Roundup rákkeltő  lehet - írja a www.independent.ie.

A bírósági döntés után rohamosan nőtt azoknak a peres ügyeknek a száma, amelyeket a glifozát rákkeltő hatása miatt indítottak, és jelenleg csaknem 8000 ilyen esetről lehet tudni. A német Bayer nemrég vásárolta fel a Monsanto-t mintegy 63 milliárd dollárért, és a hirtelen több ezerre nőtt bírósági ügyek hatására 10 százalékot vesztettek értékükből a német cég részvényei. 

Nemzetközi vélemények szerint a jogi ügyek komoly fejfájást okozhatnak a Bayernek, mivel csökkenhetnekamerikai termékértései. A vegyipari óriás szerint azonban a glifozát hatóanyagú szerek iránti keresletet nem befolyásolta a közelmúltbeli bírósági ítélet, és a gazdák érdeklődése még mindig nagy a növényvédő szerek iránt.

A Bayer most petíció benyújtását tervezi a San Franciscó-i bíróságon, hogy változtassa meg döntését, amelyet a német cég a kaliforniai fellebbviteli bíróságon is megtámadhat. A napokban elkezdődött a Monsanto integrációja a Bayer szervezetébe, a Monsanto nevet pedig teljesen megszünteti majd a német óriásvállalat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu