Rákkeltő szerek: elképesztő perdömping a Monsanto ellen

agrarszektor.hu
Körülbelül 8000-nél tart már azoknak az amerikai peres ügyeknek a száma, amelyeket a Monsanto ellen indítottak a glifozát állítólagos rákkeltő hatása miatt. A közelmúltban mondták ki először bíróságon, hogy a Roundup nevű gyomirtó szer rákkeltő, és első alkalommal nyert pert az ügyben az egyik károsult. A több ezer bírósági ügy komoly fejfájást okozhat a német multi Bayer-nek, amely nemrég vásárolta meg a Monsanto-t, és megkezdte a vegyipari óriás beintegrálását is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ahogy az agrárszektor.hu is megírta, néhány héttel ezelőtt a San Franciscó-i bíróság 287 millió dolláros kártérítés kifizetésére ítélte az amerikai Monsanto-t, amiért nem tájékoztatta vásárlóit a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó használatának lehetséges következményeiről. A Monsanto ellen most először nyert pert egy károsult, és most mondták ki bíróságon először, hogy a Roundup rákkeltő  lehet - írja a www.independent.ie.

A bírósági döntés után rohamosan nőtt azoknak a peres ügyeknek a száma, amelyeket a glifozát rákkeltő hatása miatt indítottak, és jelenleg csaknem 8000 ilyen esetről lehet tudni. A német Bayer nemrég vásárolta fel a Monsanto-t mintegy 63 milliárd dollárért, és a hirtelen több ezerre nőtt bírósági ügyek hatására 10 százalékot vesztettek értékükből a német cég részvényei. 

Nemzetközi vélemények szerint a jogi ügyek komoly fejfájást okozhatnak a Bayernek, mivel csökkenhetnekamerikai termékértései. A vegyipari óriás szerint azonban a glifozát hatóanyagú szerek iránti keresletet nem befolyásolta a közelmúltbeli bírósági ítélet, és a gazdák érdeklődése még mindig nagy a növényvédő szerek iránt.

A Bayer most petíció benyújtását tervezi a San Franciscó-i bíróságon, hogy változtassa meg döntését, amelyet a német cég a kaliforniai fellebbviteli bíróságon is megtámadhat. A napokban elkezdődött a Monsanto integrációja a Bayer szervezetébe, a Monsanto nevet pedig teljesen megszünteti majd a német óriásvállalat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?