2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

Rázós meggypiac: a fagyok ellenére is egyensúly lehet

Kiegyensúlyozott meggypiacra számít a kormány az idén annak ellenére is, hogy a tavaszi fagyok a meggyültetvényeket is károsították. A gazdálkodók a 14,5 ezer hektáros meggyterületből 5400 hektárra jelentettek be károkat, így a termés a tavalyi 65 ezer tonnánál biztosan kevesebb lesz.
 
 

A 14,5 ezer hektáron termelt meggy a második legfontosabb hazai gyümölcskultúra az alma mögött, cseresznyét pedig mintegy 2,5 ezer hektáron termesztenek - mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ tanácskozásán. Tavaly összesen 65 ezer tonna meggy termett, az idén az ágazati szakértők szerint ennél biztosan kisebb mennyiségre számíthatunk, mert a tavaszi fagyok a meggyültetvényeket is károsították.

Az idén a meggynél az összes tavaszi fagykárral bejelentett károsult terület csaknem 5400 hektár, cseresznyénél 1019 hektár volt. A károkat a 24 milliárd forintos kárenyhítési alapból téríthetik meg. Az FM abban bízik, hogy idei meggypiac az „elmúlt évek kiélezett piaci eseményeinél" kiegyensúlyozottabb lesz, ahol mindenki megtalálja a számítását – mondta a helyettes államtitkár.


Ugyanakkor az olyan időjárásnak kitett ágazatok terméseredményeire, mint a cseresznye és a meggy, a hektikusság jellemző, ezért támogatni kívánják az ingadozások csökkentését szolgáló eszközöket. A termésátlagokat megfelelő támogatáspolitikával, kutatási programokkal, cseresznye- és meggyágazati innovációkkal lehet kiegyenlíteni. A meggyágazatban magas minőség elérésével, a piaci szereplők közötti együttműködéssel, a termékpálya marketing eszközeinek növelésével, a termésbiztonság javításával (öntözés, jégháló) és termék-innovációval lehet javítani a versenyképességet.

Az idén a gazdálkodók csaknem 14 ezer hektár meggyültetvény, és mintegy 2700 hektár cseresznyeültetvény után igényeltek területalapú támogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. A területalapú támogatásokon felül a Földművelésügyi Minisztérium a termeléshez kötött támogatási jogcímekből is forrást biztosít a kertészeti ágazatnak. A gyümölcsültetvényeknél 2015-ben mintegy 5,2 milliárd forint volt a keret, ebből hektáronként 96 ezer forintot kaphattak a termelők. A gyümölcstermelők a vidékfejlesztési forrásokból is pályázhatnak támogatásokra.

Feldman Zsolt a termelői csoportokkal kapcsolatban elmondta: Magyarországon ma 29 termelői szervezet foglalkozik meggyel és cseresznyével. 2015-ben 23 492 tonna meggyet és 1070 tonna cseresznyét forgalmaztak 3,865 milliárd forint és 325 millió forint értékben. Ennél magasabb szintű szervezettségre lenne szükség - vélte a helyettes államtitkár.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben