Rekordmennyiségű illegális növényvédő szert foglaltak le január és április között

Rekordmennyiségű illegális növényvédő szert foglaltak le január és április között

MTI
Rekordmennyiségű, 1346 tonna illegális növényvédő szert foglalt le január és április között egy 32 országot érintő műveletben az Európai Unió rendőri együttműködését koordináló szervezete, az Europol. A lefoglalt szerek értéke 94 millió euró (mintegy 33 milliárd forint), két embert előállítottak. Az Europol tájékoztatása szerint az áruk illegális kereskedelmének hatékony felszámolására 2015 óta indított öt művelet során eddig 2568 tonna hamis vagy illegálisan forgalomba hozott növényvédőszert foglaltak le a nemzeti hastóságok.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hágai központú uniós szervezet tájékoztatása szerint az egészség és a környezet védelme érdekében folytatott művelet során több mint háromezer tonna növényvédő szert ellenőriztek. A lefoglalt több mint 1300 tonna növényvédő szer legalább 207 ezer négyzetkilométer nagyságú termőterület permetezésére lett volna elegendő. Ez megegyezik Németország teljes mezőgazdasági területével, Franciaország mezőgazdasági területének 75 százalékával, Románia mezőgazdasági területeinek pedig 150 százalékát teszi ki - mutatott rá összehasonlításképpen az Europol.

A művelet során szabálytalanságok, hamis áruk vagy tiltott termékek birtoklása, szállítása, tárolása vagy értékesítése miatt 260 eljárást indítottak. Jelenleg nyolc vizsgálat folytatódik Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában és Svájcban. A tiltott vagy hamisított növényvédőszerekkel kereskedő szervezett bűnözői csoportok tagjainak egy része más illegális tevékenységekben, például hamisított cigaretták vagy gyógyszerek forgalmazásában is részt vett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?