Rendkívüli hideg: nincs veszélyben az ország kenyere

agrarszektor.hu
Bő egy hétig hótakaró nélkül dacoltak a durva faggyal az ősszel elvetett növények, de ennyit még el kell tudniuk viselni, vagyis egyelőre nem kell temetnünk az idei bő termést. A gyomok, kártevők és kórokozók valószínűleg jobban megsínylették a mostohább időjárást.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Már az első fagyoktól jól jött volna ugyan a hótakaró, de az sem okoz végzetes problémát, hogy ez csak bő egyhetes késéssel érkezett meg a földekre - véli Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. November első feléig a földbe került az őszi vetésű gabonák (őszi búza, őszi árpa), valamint még korábban az őszi káposztarepce legnagyobb része, az időben elvégzett vetést pedig most hálálják meg a növények. A szokatlanul kemény tél ugyanis megfelelő fejlettségi állapotban találta őket, így elvileg a tartós fagyokat is komolyabb gond nélkül kell átvészelniük.

Az esetleges károk mértékét ma még csak találgatni lehet, de a szakemberek abban bíznak, hogy a modern fajták és hibridek kiválóan megbirkóznak a szélsőséges időjárással, így most a nagy mínuszokkal is. Pontos állapotfelmérést majd akkor lehet végezni, ha a fagy felenged, megérkezik a napsütés, és a hőmérséklet legalább egy hétig a pozitív tartományban marad. Még tavasz előtt kiderül, hogy a zöld növényekben milyen pusztítást végeztek a sejten belül képződött jégkristályok, és csak utána lehet becslést adni a várható termésre.

Vancsura József úgy véli, a fagy kifejezetten jól jött a gyomok, kártevők, kórokozók elleni küzdelemben, hiszen ezeknél az enyhébb telek miatt évek óta gradációt tapasztalhattunk, vagyis a különféle károsítók fokozott elszaporodását. Most viszont kaptak egy "nagy pofont", és ez alighanem javára válik majd a haszonnövényeknek - fogalmazott a GOSZ első embere. Szerinte a gazdálkodók télen már vajmi keveset tudnak tenni a leendő termés megvédéséért, a szükséges intézkedéseket tehát ősszel kell elvégezniük azzal, hogy a lehető legjobban felkészítik a növényeket a hideg időszakra.

2016 jó év volt az őszi vetésű gabonák szempontjából (a búza termésátlaga 5,39 t/ha volt, az árpáé 5,14 t/ha), és Vancsura József úgy gondolja, a jelenlegi mostohább időjárás ellenére sem mondhatjuk azt, hogy idén máris letehetünk a rekord közeli termésmennyiségekről. Tél van, a növények számára a mostaniak még nem rendkívüli körülmények, ennél többet is el kell tudniuk viselni - zárta a GOSZ elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03