2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Növény

Rendkívüli viharok tehetnek keresztbe a gazdáknak az aratás véghajrájában

Időjárásunkban nagy változásokra számíthatunk, ugyanis egy nyugatra elhelyezkedő ciklon halad kelet felé, aminek a hidegfrontja kedd hajnalban vonul át Magyarország fölött. Több hullámban számíthatunk zivatarok kialakulására a front előtt és a front mentén is. Keddtől hűvösebb levegő áramlik a medence fölé, így a kánikulának egyelőre vége. A váratlan viharok ugyanakkor nem kedveznek a gazdáknak az aratás véghajrájában.
 
 

A héten a ciklontevékenységnek köszönhetően megváltozik az időjárásunk. Hétfőn és kedden több felé megnövekszik a felhőzet, és ismétlődő záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. A csapadék mennyisége területenként változó lesz, de sokfelé lesz felhőszakadás, vagy akár jégeső is. A légmozgás gyakran megélénkül, és a zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. Szerdától némileg megnyugszik az időjárás, és már több lesz a napsütés, ugyanakkor szórványosan ugyan, de még előfordulhatnak zivatarok.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

A hőmérséklet jelentősen visszaesik az elmúlt időszakhoz képest. A nappali maximumok 25 fok környékén, a hajnali minimumok pedig 16 fok környékén alakulnak majd.

Másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ
A heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt az egész országban másodfokúra emelte a figyelmeztetést hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Először nyugaton, északnyugaton alakulhatnak ki intenzívebb zivatarok, vagy akár zivatarrendszerek, és északkelet felé haladva több hullámban is várhatók. A zivatarokat sok helyen felhőszakadás, 30-60 milliméternyi csapadék, helyenként nagy méretű, akár 2-4 centiméter körüli átmérőjű jég és károkozó óránkénti 70-90, esetleg 90-100 kilométeres szélroham is kísérheti. A heves zivatarok kockázata a Dunántúl keleti felén, a Duna-Tisza közén a legjelentősebb.

 

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 780-850 foknap között, az Alföldön 810 foknap fölött, délen, délkeleten 890-940 foknap körül járnak. A hegyvidéki területeken jóval a fentiek alatt alakulnak a hőösszegek. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei szerint jóval az átlag fölött, a tavalyi értékek körül, a déli országrészben a fölött járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén látható kép megegyezik az aszályindexet ábrázoló térképen tapasztalt információkkal. A hegységeinket és azon területeket, ahol a gyümölcsösök jellemzőek dús növényzet jellemzi, ami el is várható az év ezen szakaszában. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint az eddigiekhez képest némi csökkenés tapasztalható, köszönhető az utóbbi napok meleg időjárásának.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu