Rengeteg eső jöhet pénteken: mutatjuk, mennyi csapadék várható az országban

Rengeteg eső jöhet pénteken: mutatjuk, mennyi csapadék várható az országban

agrarszektor.hu
Csütörtökig még marad a késő nyárias időjárás a hűvös reggelekkel, majd pénteken érkezik egy hidegfront, mely mérsékli a meleget. Péntekig csak egy-egy zápor, esetleg zivatar fordulhat elő elszórtan az országban, számottevő csapadék nem valószínű. A napos, száraz idő a gyümölcseink érésének kedvez, miközben a kelésben lévő, vagy éppen elvetett repce számára nagyon hiányzik az eső. Ebből leghamarabb pénteken érkezhet számottevő mennyiség, de nem országos, egyenletes eloszlásban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mögöttünk álló héten egy anticiklon hatására száraz, napos, meleg, eseménytelen időjárásban volt részünk - írja a met.hu. Csapadék sehol sem fordult elő az országban, a 30 napos csapadékösszeg szinte országszerte jelentős hiányt mutat. Így a talajok felszín közeli és középső rétege egyaránt sokat száradt. A felső fél méteres réteg az Alföld jelentős részén és a Dunántúl középső területein ismét kritikusan száraz, nedvességtartalma nem éri el a növények számára hasznosítható víztartalom 40%-át sem, de Békés megyében és Veszprém térségében sokfelé a 30%-át sem. Csak az augusztusi nagyobb esők által érintett területeken kielégítő a nedvességtartalom. A hőmérséklet az ilyenkor megszokott értékek körül alakult, a hűvös éjszakákat egyre melegebb nappal követte. Hajnalonként a hét közepéig sokfelé hűlt 10 fok alá, a "fagyzugokban" 5 fok alá a levegő. Hétfőn kora reggel a napi minimumhőmérséklet rekordja is megdőlt, Szikszón 1,2 fokra esett vissza a hőmérséklet. Ugyanakkor a kora délutáni órákban a hét eleji 25 fok körüli maximumok a hét végére 30 fokig emelkedtek. Nagy, néhol a 20 fokot is meghaladó napi hőingások a jellemzőek.

A napraforgó többnyire a növényszáradás, a kukorica pedig a viaszérés-teljes érés fenológiai fázisában jár, előbbi növény betakarítása zajlik. Nagy különbségek alakultak ki a terméshozamban a nyáron attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület. A nyár nagyobb része aszályos volt, a növények sokat szenvedtek a vízhiánytól. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként csak derékig érő, hamar elöregedett, kiégett kukorica is előfordul. Az országrészek között nagy különbségek várhatók a termésátlagokban, zömében átlag alatti értékek várhatók, főleg a dél-alföldi területeken súlyos a probléma. A repce vetéséhez, illetve magágy előkészítéséhez kedvező feltételeket teremtett az augusztus végi csapadék, de a kelés után a kezdeti fejlődéshez már nagy szükség lenne az esőre. A jelenlegi napos, száraz idő az őszi gyümölcseink érését segíti.

Az előttünk álló hét első felében még nem várható számottevő változás időjárásunkban, bár már időjárási frontok közelítik meg a Kárpát-medencét. Így nagyobb részt továbbra is napos, száraz időre van kilátás, de elszórtan már zápor, egy-egy zivatar is előfordulhat. A csapadék valószínűsége pénteken nő meg, amikor egy markáns front éri el térségünket. A csapadék mennyisége a hét végéig összességében többfelé meghaladhatja a 10-15 mm-t. A jellemzően mérsékelt légmozgás szerdán és csütörtökön a front előtt délnyugati irányból megélénkül, majd pénteken északnyugatira fordul és helyenként megerősödik. A levegő páratartalma napközben 50% alá csökken, pénteken, a felhősebb, csapadékosabb időben várhatók ettől magasabb értékek. A hőmérséklet csütörtökig még alig változik az eddigiekhez képest, jellemző lesz a nagy napi hőingás, a minimum értékek 10 fok körül, a "fagyzugos" területek kivételével kevéssel 10 fok fölött, míg a maximumok 25-30 fok között várhatók. A pénteki front lehűlést is hoz, a maximumok a hét végére mintegy 5 fokkal esnek vissza, és az éjszakák is hűvösebbek lesznek a derült részeken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58