Rengetegen vesznek ilyen növényeket otthonra: ezen nem spórolnak a magyarok

Rengetegen vesznek ilyen növényeket otthonra: ezen nem spórolnak a magyarok

agrarszektor.hu
A pandémia visszaszorulása ellenére is sokan rendelnek élő növényt, palántát, vetőmagot az online piactérről, hiszen ezek a gyors kiszállítás révén országon belül is épen célhoz érnek. Idén tavasszal az örökzöldek, díszfák, bokrok, cserjék és sövények a lekelendőbbek, elég jól fogynak a virághagymák és virágmagok, míg a gyümölcstermők és zöldségmagok forgalma tavalyhoz képest kissé visszaszorult - derült ki a Vatera közleményéből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az élő növények, vetőmagok eladása először tavaly, a pandémia miatti lezárások alatt ugrott meg jelentős mértékben a Vaterán. Annak ellenére, hogy idén már személyesen is korlátozások nélkül lehet vásárolni, az online piactér eladóitól továbbra is sokan rendelnek növényeket, csak márciusban több mint 16 ezer rendelés érkezett ezekre.

A pandémia után is népszerű az online növényvásárlás

Idén márciusban csupán ötödével kevesebb növény fogyott a portálon mint tavaly, 2020 márciusához képest idén háromnegyedével több talált gazdára, és a pandémia előtti év számait is felülmúlja a Növények-kertészet termékkategória. Megduplázódott a rendelésenként vásárolt növények száma is: 2019 márciusában egy itt vásárló átlagosan három növényt rendelt, egy évre rá már négyet, tavaly 6,3-at idén pedig 6,5-öt.

Ezeket a növényeket keresik a vaterázók

Jelentősen változott a különböző növénytípusok népszerűsége: tavaly még a díszfák voltak a legnépszerűbbek, míg idén a legtöbben valamilyen kertbe való örökzöldet vásároltak az oldalon. Tavaly viszont a negyedik legnépszerűbbnek számítottak a gyümölcstermők, ezek idén csak a hatodik helyre futottak be, a virágmagok és -hagymák pedig mindkét időszakban az ötödik legnépszerűbbnek számítottak. A legnagyobb darabszámban eladott növénytípusok a Vaterán 2022. márciusában:

  • örökzöldek
  • díszfák
  • bokrok, cserjék, sövények
  • évelő növények
  • virágmagok, virághagymák
  • gyümölcstermők
  • zöldség és gyümölcs vetőmagok
  • dísznövény és díszfa magok
  • fűszer és gyógynövény magok
  • egyéb vetőmagok, virághagymák

A legdrágábban örökzöldeket (például leandert és tiszafát) rendeltek a vaterázók, egy-egy cserepes növény beszerzésére átlagosan bruttó 1630 forintot fordítva. A bokrok, sövénynövények közül például a berkenye és a kecskerágó népszerű, ezekből egy-egy tövet 1055 forintért rendeltek a felhasználók. Az évelő növények (ezek közül például a hortenzia népszerű) és gyümölcstermők (például eper, szeder vagy paradicsom) egyaránt 600 forint körüli áron keltek el. A leggazdaságosabb választásnak továbbra is a vetőmagok, virághagymák számítanak, mert ezek olcsók (átlagosan 390 forintért rendeltek egy-egy csomaggal belőlük), de kompakt méretük, csekély tömegük miatt kifejezetten olcsón szállíthatók - nem véletlen, hogy a top 10-es növénylistából öt helyre is ezek kerültek.

Az eladások által generált forgalmat vizsgálva az látható, hogy a Növények-kertészet kategóriában idén az örökzöldek, a melegházak/palántanevelők és kiegészítőik, illetve a virágmagok, -hagymák eladása generálta a legtöbb bevételt. Ez jócskán eltér a tavaly tavaszi számokból, akkor ugyanis a gyümölcstermők, zöldség-gyümölcs vetőmagok és a virágmagok, -hagymák forgalma volt a legmagasabb.

Ezekből a régiókból rendelnek a legtöbben online növényt

Az internetes növényrendelés a budapesti és Pest megyei felhasználók körében a legnépszerűbb, utánuk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, illetve Fejér megyében élők következnek. Ez utóbbi két megyéből azonban idén márciusban csak nagyjából feleannyi rendelés érkezett, mint a fővárosból és környékéről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?