Repce várható átlaghozamai Európában - Mi vagyunk a legnagyobb bukók az egész kontinensen

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság Mezőgazdasági Meteorológiai Intézetének (MARS) májusi előrejelzése alapján az 5 éves átlaghoz mérten 3,3 százalékkal lesz kevesebb a repce átlagtermése idén, ami a hosszú száraz időszak számlájára írható. Magyarországon ennél sokkal rosszabb a helyzet, mivel a vízhiány a repce tenyészidőszakának 80 százalékát uralta. Ami azt illeti, nálunk a legnagyobb a termésveszteség az egész öreg kontinensen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság Mezőgazdasági Meteorológiai Intézetének (MARS) májusi előrejelzése alapján az 5 éves átlaghoz mérten 3,3 százalékkal lesz kevesebb a repce átlagtermése. A tavalyi évhez képest persze szebbek a számok, de 2018-ban évszázados rekordot döntő szárazság uralkodott Európa nagy részén, és leginkább a legnagyobb repcetermelőket sújtotta. Nem csoda, ha 2018-hoz képest 8,5 százalékkal még több is a mostani átlaghozam uniós szinten.

Németország és Franciország még mindig nem jött teljesen helyre a tavalyi vízhiányból, a MARS szerint még mindig 3,2, illetve 4,5 százalékkal kevesebb termés várható egy hektáron, mint az 5 éves átlag. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az őszi talajállapot miatt uniós szinten 13 százalékkal zsugorodott a kultúra termőterülete, akkor borítékolhatóvá válik, hogy az idei szezon nem lesz fergetes a repcemennyiség szempontjából.

Magyarországon az ősztől májusig tartó csapadékhiányos időszak nyomja rá erőteljesen a bélyegét a hozamkilátásokra. Tavalyhoz képest 5,8, az 5 éves átlaghoz mérten 9,2 százalékkal kevesebb repcemag várható egy hektáron a MARS szerint. Ami azt illeti, ezzel a legnagyobb bukók mi vagyunk az egész kontinensen. Hozzánk hasonló hozamcsökkenést egyedül Romániában mutattak ki, szintén az aszályos fél év miatt. Ott a tavalyi eredményektől 2,7 százalékkal, az 5 éves átlagtól pedig 7 százalékkal maradnak el a várt hozamok.

Ukrajnában sem alakulnak jól a termésátlagok, 3,3 százalékos az elmaradás tavalyhoz és 7,4 százalékos az elmúlt 5 évhez képest. Hozzá kell azonban tenni, hogy 28 százalékkal bővült  a repce termőterülete az előző szezonhoz képest, ami bőségesen ellensúlyozza a kisebb átlaghozamokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02