2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Növény

Riasztó a feketekereskedelem aránya a zöldség-gyümölcs ágazatban

Ennek aránya 40% körülire becsülhető, de egyes időszakokban és termékeknél eléri a 60%-ot is.
 
 

Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács üdvözölte, hogy megtört a jég az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének kérdésében, és 2014. január 1-től bevezetik az élő- és félsertés esetében az 5%-os áfát. A kertészet és azon belül is a zöldség-gyümölcstermesztés ágazata is sorban áll az áfacsökkentés lehetőségéért.

A szervezet szerint az az áfacsökkentés az ágazatban elengedhetetlen a jelenleg társadalmi vitán lévő Magyar Zöldség-Gyümölcs Ágazati Stratégia 2014-2020 közötti céljainak sikeres megvalósításához. Kiemelkedő szerepe van az áfacsökkentésnek abból a szempontból is, hogy a mezőgazdaságon belül a zöldség-gyümölcs ágazatban a legnagyobb a feketekereskedelem aránya. Mértékadó elemzések alapján ez az arány nagyobb, mint a hús-, a baromfi- és tejágazatban együttvéve. Ennek aránya 40% körülire becsülhető, de egyes időszakokban és termékeknél eléri az 50-60%-ot is.

A zöldség- és gyümölcstermékeknél kedvező lehet az áfa 5%-ra való csökkentése, miután a termékek mintegy fele frissen kerül a fogyasztó elé, így közvetlenül csökkenti a fogyasztói árakat, de a feldolgozott termékkörben is számottevő fogyasztói árcsökkenésre lehet számítani. Így tehát a zöldség-gyümölcs ágazatban a feketekereskedelem arányának csökkenése mellett biztos fogyasztói árcsökkenést és rövid időn belül növekvő költségvetési bevételeket eredményezne.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu