Rossz hírt közölt a szakértő a magyar gabonaárakról: erre jobb, ha mindenki felkészül

Rossz hírt közölt a szakértő a magyar gabonaárakról: erre jobb, ha mindenki felkészül

Még mindig nem állt meg a gabonaárak emelkedése a világon, és úgy tűnik Magyarországon is további drágulásra kell készülni - tájékoztatta az Agrárszektort Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette, az biztos, hogy a kiinduló, tonnánkénti 40-50 ezer forintos árakra már nem fogunk visszamenni, és ez a mostani árszint 2-3 évig még kétségkívül ilyen magas marad. A szakember szerint ez azt jelenti, hogy a harmadik évben az élelmiszerárak a mostani duplájára fognak nőni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt napokban a nyugat-európai és a chicagoi nemzetközi piacokon is emelkedtek a gabonaárak, és várhatóan Magyarországon is lesz még áremelkedés - mondta az Agrárszektornak Petőházi Tamás. Hazánkban az új termésekre vonatkozó szerződéses árak - amik azokra a gabonákra vonatkoznak, amelyek most fognak megteremni - jelenleg az alábbiak szerint alakulnak: egy tonna takarmánybúza 65 ezer forintba, egy tonna repce 175 ezer, a napraforgó 165 ezer, a takarmánykukorica pedig 65-70 ezer forintba kerül. Az árak alakulását Magyarországon nagyon sok dolog befolyásolja, ilyen az euró-forint, illetve az euró-dollár árfolyam, emellett ebben az időszakban úgynevezett időjárás kereskedés van a világban, ami azt jelenti, hogy, ha rossz az idő, akkor felfelé mozognak az árak, ha jó, akkor pedig lefelé. Ugyanakkor az alapár szintet nem ez határozta meg az utóbbi időben, hanem a kínai felvásárlási hullám - tette hozzá a szakember.

Azt lehet látni, hogy az elmúlt 3-4 évben a világ átmenő készletei folyamatosan csökkennek, ez indukálja a magas árakat. A világ átmenő készletei tendenciálisan meghatározzák az ármozgást. 

Petőházi Tamás kiemelte, a gabonaárak emelkedése addig fog tartani, amíg a kiváltó tényezők meg nem változnak.

A növekedésben lehet korrekció, és kell is, hogy legyen, de az biztos, hogy a kiinduló 40-50 ezer forintos árakra már nem fogunk visszamenni. Ez a mostani árszint 2-3 évig még kétségkívül ilyen magas marad. Ez azt jelenti, hogy a harmadik évben az élelmiszerárak a mostani duplájára fognak nőni.

A nemzetközi gabonaárak előbb utóbb mindig begyűrűznek Magyarországra, így egy idő után mi is elérjük a világpiaci árakat. A felhasználóknak alkalmazkodniuk kell az exportárakhoz, a magyar feldolgozók pedig versenyeznek vele. Egy hazai termelőtől sem elvárható tehát, hogy olcsóbban adja a gabonáját, mert a felhasználó éppenséggel magyar - hangsúlyozta.

A szakember arról is tájékoztatta az Agrárszektort, hogy idén közel egymillió hektáron termesztenek kukoricát Magyarországon, jelenleg még 200 ezer hektár vetése hátra van, de a gazdák időben vannak, nincsenek elkésve a munkákkal. Őszi búza 920 ezer hektáron van elvetve, ez 30 ezer hektárral kevesebb, mint tavaly, aminek az az oka, hogy 2020 októbere nagyon csapadékos volt, és nem lehetett időben elvetni a búzát.

Egy közepes termésnél biztos nem lesz több búzából idén

- tette hozzá Petőházi Tamás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?