2020. október 22. csütörtök Előd

Hírek - Növény

Saját gombaültetvény fillérekből: már az első szüretkor simán visszahozza az árát

Jótékony hatásuknak köszönhetően már a legtöbb étteremben, sőt már egyre több foodtruck kínálatában is megtalálhatóak a különböző gombafajták vagy a belőlük készült szószok, öntetek. De nem meglepő az sem, hogy egyre többen próbálkoznak meg az otthoni gombatermesztéssel is. Hogy milyen buktatókra kell számítani? Mennyiből lehet saját gombaültetvénye az embernek és milyen jogszabályokat kell betartania hozzá? A HelloVidék ezekre a kérdésekre kereste a válaszokat.
 
 

Jótékony hatásuknak köszönhetően már a legtöbb étteremben, sőt már egyre több foodtruck kínálatában is megtalálhatóak a különböző gombafajták, illetve a belőlük készült szószok, öntetek. De nem meglepő az sem, hogy egyre többen próbálkoznak meg az otthoni gombatermesztéssel, hiszen a különlegesebb és az extra jó minőségű gombák vagy a belőlük készült készítmények bizony borsos áron vásárolhatók meg a boltokban. A HelloVidék, cikkében annak járt utána, hogy hogyan és mennyiért termeszthet az ember gombákat a saját otthonában, illetve, hogy ezzel a módszerekkel vajon olcsóbban juthat-e hozzá a jövő egyik szuperélelmiszeréhez, mint ha boltban vásárolná meg.

A portál a gombák jótékony hatásairól már korábban is beszámolt. Ezek a különleges élőlények már régóta a kínai gyógyítás alapvető elemei, de a modern gyógyászatban is számtalanszor helyet kapnak. Szakemberek szerint valószínűleg antivirális tulajdonságokkal rendelkeznek, nagyrészt a gazdag D-vitamin-tartalmuknak köszönhetően. Emellett termelnek úgynevezett citokin molekulákat, amelyek olyan sejtfehérjék, amely elősegíti a fertőzések leküzdését. A gomba segíti a szív egészségét, javítja a memóriát, erősíti a csontokat és egyes kutatások szerint csökkenti az öregedés látható jeleit.

Közkedvelt alapanyag

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a magyarországi gombatermesztés a 2008-as 18 ezer tonnáról több mint 30 ezer tonnára nőtt; a megtermelt gomba 90%-a csiperke, 7-8%-a laskagomba, ezek csaknem 60%-a exportra megy. A forgalomba kerülő csiperke 75%-a frissáru, 25%-a konzerv. Frissáruként a csiperke és a laska mellett jóval kisebb mennyiségben többek között a shiitake gomba kapható még.

Az egy főre jutó gombafogyasztás Magyarországon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente, de az elmúlt egy-két évben lassú növekedést mutat

- közölte a NAK.

Magyarországon 10-15 nagyobb és 250 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 embert foglalkoztat. A legtöbb csiperkegombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer kiválóan alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Laskából a belföldi piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, amelynek legnagyobb termőhelye Kecskemét.

Vegyes a bolti kínálat

Hogy pontosabb képet kapjon a jelenlegi gombahelyzetről, a HelloVidék körbenézett a legnagyobb áruházak kínálatában, hogy megtudja, milyen áron kínálják az egyes gombafajtákat. A Tesco aktuális árait tekintve elmondható, ha az ember valami különlegesre vágyunk, akkor azt drágábban kaphatja meg. Ugyan 100g egész Shiitake gomba 599 Ft-ra jön ki, a szárított változatát már a dupláján kínálják, 1025 forintért. Az Auchan üzleteiben széles a választék, a kínálatban vannak üveges és egész gombák, sőt, akár gombakeverékek is. Az árak itt is változatosak, a csiperkét és a laska gombát kínálják a legolcsóbban. Ezekből már 329 Ft-ért is kapható egy adaggal. Itt a Shitake és a vegyes, erdei gombakeverékek a legdrágábbak. Shitake gombát 1299 Ft áron vehető, a keverékek pedig 1299-1999 forintos áron mozognak. Ezt jócskán alulmúlja a Spar árazása. Jelenleg a legkedvezőbben a Sparban kapható gomba. Kínálatukban a Shiitake gomba mellett az Ördögszekér és a Shimejii gombák is megtalálhatóak. Árak tekintetében a fehér csiperke gomba szeletek a legolcsóbbak, ezek 349 forintba kerülnek. Itt meglepő módon nem a gombakülönlegességek a legdrágábbak, hanem a SPAR Natur*pur Bio gombaszeletek és a Termesztett fehér csiperke.

A portál ezután megvizsgálta mennyiből jönne ki, ha valaki a saját otthonában szeretne gombát termeszteni. Ehhez először azt nézték, mennyibe kerül egy ládányi gomba, a Gombajó és a Gomba tanya kínálatát alapul véve. Ennek alapján arra jutottak, hogy az így megvásárolt gombákból olcsóbban jöhet ki az ember, mint a boltban vásárolt termékekből, ugyanis az otthon termesztett gomba már az első szüreteléskor visszahozza az árát.

A Gombajó portálon termődobozok, termőládák és termőzsákok vásárolhatóak, melyekkel egyszerűen nevelhetőek a gombák. A termékek átszövetett, termesztésre kész alapanyagot tartalmaznak, mellyel az embernek nincs más dolga mint megtermeszteni a gombákat. Aki ilyen dobozokat szeretne vásárolni, az arra számítson, hogy az első szüret kb. 30-40 nap után történhet meg. Azt még érdemes tudni, hogy egy termődoboz élettartama 1,5-6 hónap és a termés várható mennyisége legfeljebb 1,5-3 kg szokott lenni.

A hasonló termékekkel dolgozó Gomba tanya kínálatában láthatóan kevesebb gombatípus szerepel, de ők ügyelnek a termőzsákok utóéletére is. Náluk laskagomba termőzsákban 1500Ft/db áron eladó, a csiperkegomba termőzsákban és termődobozban kétféle áron kapható. 12-15 kg-os termőzsákot 1780Ft/db, temődobozt 4,5kg-os 990Ft/db áron kínálják. Ezen felül a laska és csiperkegomba letermett zsákja kiválóan alkalmas trágyázásra, talaj javításra, valamint a laskagomba termőzsák kiszárítva kiváló tüzelőanyag. Ezeket 100Ft/db áron adják és nagyobb mennyiség vásárlása esetén kedvezményt biztosítanak.

Összességében elmondható, hogy olcsóbb és jövedelmezőbb megoldás lehet ez a módszer annak, aki nem akar nagyobb összegeket költeni gombákra. Ma már több helyen lehet vásárolni az országban termődobozokat, amelyeket tartalmazzák a sprórákat, az oltóanyagokat, ezeknél már csak az első gombanövendékekre kell várni. Ezek a blokkok bárki számára lehetővé teszik azt, hogy otthoni körülmények között termeszthessen gombát. Ez pedig jó opció lehet a raktározásra, vagy arra, hogy az ember befőttként eltegye a megtermelt gombát.

A legfontosabb jogszabályok

Azoknak, akik nem költenének drága kapszulákra vagy nincs a közelükben olyan zöldségbolt, ahol a különlegesebb, egészségesebbnek fémjelzett fajtákat meg tudnák vásárolni, érdemes lehet elgondolkodni az otthoni termesztésben. De mielőtt bárki nekikezdene, jó, ha tudja, milyen feltételeket kell megteremtenie az egyes fajok termesztéséhez. Vagy hogy vonatkozik-e bármilyen külön jogszabály a gombatermesztőkre, amit mindenképp be kell tartani. A HelloVidék ennek is utánajárt.

A legfontosabb változás az elmúlt időszakban talán az volt, amikor egyszerűbbé vált a gomba fóliasátrak létesítése a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett jogszabály-módosítás nyomán. A jogszabályi változással az elsőfokú építésügyi hatóságok számára egyértelművé vált a gomba fóliasátrak építésiengedély-kötelezettség alóli mentessége, ami – hasonlóan a többi fóliasátorhoz – jelentősen rugalmasabbá teszi a jövőbeni fejlesztéseket.
A különböző gombák termesztésére, gyűjtésére az engedélyt az Agrárminisztérium állítja ki, de csak annak, aki a gomba-szakellenőri tevékenységhez megfelelő képesítéssel rendelkezik. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy aki kereskedelmi céllal termesztene vagy gyűjtene gombát, annak nem csak engedélyre, de különböző dokumentumokra is szüksége lesz. Ezekben kell feltüntetni olyan fontos információkat, mint például az áru címkéjén a gyűjtő vagy forgalmazó neve, címe, valamint a termék származási helye is.

Ahogy a Magyar Közlöny 2019. április 1-jei számából kiderült, a kormány döntött az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet és a földalatti gombák gyűjtéséről szóló 24/2012. (III. 19.) VM rendelet módosításáról. Ennek részletes leírását valamint a piacon és az egész ország területén árusításra engedélyezett gombafajok jegyzéke itt olvashatóak.

Így termelhető otthon gomba

Mára már egzotikus és különleges gombák széles választéka termeszthető otthon, köszönhetően az olyan ötletes megoldásoknak, mint például a spórákkal beoltott tápközeg, melyből a gombák fejlődhetnek. Érdekes, hogy a boltokban ritkábban elérhető fajták sokkal könnyebben termeszthetők otthon, mint a legegyszerűbb és leggyakoribb csiperke. Korábban az Agrárszektor is írt arról, hogy mire érdemes odafigyelni az otthoni termesztés során, mikor kell megvennünk a termesztőközeget, illetve hogyan csináljuk.

Az otthoni gombatermesztés során ezekre kell figyelni:

 • A legtöbb gombazsák évszaktól függetlenül felhasználható. Egyes készletekben külön találjuk a termesztő közeget, amelyet be kell oltani a gombaspórákkal, másokban már eleve beoltott termesztőközeg található. A termesztőközeg lehet trágya, fűrészpor, faforgács vagy kávézacc.
 • A gombák nem igényelnek fényt a növekedésükhöz, meleget viszont igen. A spórákból a kalapos gombákká fejlődő fehér gombafonalak kialakulásához 21 fokos hőmérséklet szükséges. A gombák a növekedéshez rengeteg nedvességet igényelnek.
 • Ügyelni kell arra, hogy a gombazsák és a micéliumok mindig nedvesek legyenek, ezért naponta kétszer meg kell nedvesíteni őket. A gombák világos szobában is tarthatóak, de ne érje közvetlen napfény a zsákot, mert akkor könnyen kiszáradnak.
 • Annak, aki szakboltban vásárol termesztőkészletet, ott részletes termesztési útmutatóval szolgálnak az adott gombához. Szedéskor óvatosan kell meg fogni az egész gombatelepet a tövénél, csavarva és húzva, így egyszerűen letörhetőek őket a zsákról. Azonnal fogyaszthatók.
 • A termődobozok, blokkok és az oltóanyagok lehetővé teszik, hogy bárki otthoni körülmények között termeszthessen gombát. A termékek átszövetett, termesztésre kész alapanyagot tartalmaznak, mellyel az embernek már nincs más dolga, mint megtermeszteni azokat.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu