2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Növény

Sajtóközlemény: Lombard Lízing Csoport: 78%-kal bővült a mezőgazdasági gépek finanszírozása

A mezőgazdasági gépek piacát az első félévben a terményár-kilátások mozgatták. Elsősorban a mezőgazdasági terményárakra vonatkozó kedvező kilátások miatt jelentős kereslet mutatkozik a mezőgazdasági gépek finanszírozása iránt. Míg a válság előtti időszak eredményeitől még elmaradnak az eladási számok, az élénkülés trendfordulót is jelezhet.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A mezőgazdasági gépek lízingfinanszírozása 78 százalékkal bővült 2011 első félévében az előző év azonos időszakához képest a Lízingszövetség adatai szerint. A lízingtevékenység a mezőgazdasági gépek piacán belül elsősorban a szántóföldi növénytermelés mobil gépei, az önjáró és vontatott munkagépek finanszírozására koncentrálódik, így a növekedés hátterében elsősorban a gabonafélék árszintjének szintén jelentős emelkedése áll.

Az agrártermékek termelői árszintje 2011 júniusában 35,3 százalékkal volt magasabb az előző évinél, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 46,7 százalékkal emelkedett, miközben a gabonafélék termelői áremelkedése 2011 júniusában kiugró mértékű, 80,8 százalékos volt 2010 azonos időszakához viszonyítva. Hazánkban idén jó minőségű, ám közepes mennyiségű búzatermés került betakarításra. A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) és más elemzők szerint a világ ez évi gabonatermése jóval nagyobb lesz az előzetesen várt mennyiségnél, sőt, csekély mértékben meghaladhatja az előző évit. Ennek ellenére, az előrejelzéseket figyelembe véve a világon kevesebb étkezési gabona teremhet a szükségesnél. Várhatóan megnő a kereslet a jó minőségű termény iránt, ami a piaci árak emelkedését vetíti előre.

„Mindez jövedelmezőbbé teszi a gabonatermelést, és megtérülővé a mezőgazdasági gépparkok eddig elhalasztott korszerűsítését” – világít rá Kozma Gábor, a Lombard Lízing Csoport hálózati igazgatója. „Idén júniusig a számok azt mutatják, hogy a mezőgazdasági termékek termelői árindexének 41,4 százalékos növekedésével szemben az utóbbi félévben a ráfordítások mindössze 15,55 százalékkal emelkedtek, így a beruházások megtérülési kilátásai most kifejezetten kedvezőek.”

2011 első félévében a traktorpiac csaknem megduplázódott, és kombájnból is lényegesen többet adtak el az idén, mint egy évvel korábban. A mezőgép-lízingpiac a tavalyi év első félévéhez képest 67,8 százalékkal nőtt. A piaci felfutás a Lombard Lízing Csoport eredményeiből is kiolvasható: bruttó gépértéket tekintve a Lombard 133,4 százalékot lépett előre, finanszírozott összegben pedig 142,1 százalékot. A szerződések darabszámát tekintve az élen végzett 315 darab szerződéssel, ami 86,4 százalékos növekedést jelent 2010 hasonló időszakához viszonyítva, szerződésszám tekintetében megszerezve a piac 25 százalékát.

A 2011 első félévében a mezőgazdasági gépek lízingpiacán tapasztalt nagyarányú növekedés valós pozitív elmozdulást mutat a korábbi időszakhoz képest, viszont ez a teljesítmény a válság előtti utolsó „békeév”, 2008 lízingpiacának csupán 36,4 százaléka. A piac növekedésének jelentős mértéke azonban jól jelzi, hogy 2010-ben olyan mélypontra került a mezőgép-értékesítés, hogy az hosszú távon nem volt fenntartható. „Tavaly a piac mind a forgalom, mind a kihelyezés tekintetében óriási visszaesést könyvelhetett el, ami többek között a szélsőséges időjárásra, az árfolyam-ingadozásra és a gazdasági válság következtében kialakult bizonytalan üzleti környezetre vezethető vissza” – vázolja a Lombard szakértője. „Ebben a helyzetben a vállalkozók csak az elkerülhetetlenül szükséges korszerűsítési célú beruházásokat valósították meg, és inkább a kisebb értékű eszközökre koncentráltak.”

Összességében elmondható, hogy biztató az élénkülés a mezőgazdasági gép piacon, és a Lombard reményei szerint ez trendfordulót jelez, de a válság előtti szintektől egyelőre még jelentősen elmaradnak a számok.

Háttér-információ:

A Lombard Lízing Csoport a magyarországi lízingpiac legnagyobb tapasztalattal rendelkező, bank- független piacvezető magyar szereplője, amely széles körű finanszírozási megoldásokat nyújt lakossági és vállalati ügyfeleinek.
A gépjármű-, termelőeszköz-, ingatlan-finanszírozás mellett teljeskörű flottakezelési és flotta-finanszírozási szolgáltatásokat nyújt.
VR LEASING AG a cégcsoport közvetlen tulajdonosa és legfontosabb nemzetközi szakmai partnere, Németország legnagyobb gyártó-független lízingtársasága, a német Volksbank és Raiffeisenbank csoport tagja. Stabil hátterüket a DZ Bank biztosítja.
További információ: Búzás Gabriella, Goodwill Communications, Tel.: +70 984 9120
Email: buzas@goodwillcom.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu