2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Növény

Sáros talaj nehezíti az őszi munkákat a földeken

A frontokkal teli hét kezdet után megnyugszik időjárásunk, és keddtől számottevő csapadék már nem várható. A szél szerdától mérséklődik, így nagy területen várható a hét közepén fagy. Péntektől több lesz a felhő, megszűnnek a fagyok, a hét végére pedig újabb csapadék érkezhet. A sokfelé sáros talaj miatt az őszi talajmunkák nehezen végezhetők, de a belvíz kialakulására is fokozott figyelmet kell fordítaniuk a gazdálkodóknak.
 
 

Az elmúlt hét első felében csak a nyugati határszélen esett, aztán a hét közepétől már sokfelé fordult elő többnyire kisebb eső. A vasárnapra érkezett légörvény már sokfelé jelentős mennyiségű csapadékot hozott, hétfő reggelig elsősorban a délnyugati és az északi országrészben esett több csapadék. A talaj országszerte nedves, és egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú. Az Alföldön 50 centiméternél mélyebben még jelentős nedvességhiány van a talajban, ugyanakkor délnyugaton gyakorlatilag 1 méter mélységig átnedvesedett a talaj. A hőmérséklet továbbra is néhány fokkal az átlagos fölött alakult, eddig nagyobb területre kiterjedően jelentősebb fagy sem fordult még elő. A talaj hőmérséklete 5, 10 és 20 centiméter mélyen többnyire 7-10 fok között alakul az országban (a mélyebb rétegek a melegebbek), ami továbbra is magasabb az ilyenkor szokásos értéknél.

Az eddigi kedvező körülmények hatására az őszi vetések jól fejlettek. Az őszi talajmunkák a sokfelé sáros talaj miatt viszont nehezen végezhetők

 – írja a met.hu.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképe szerint erdeinkben és gyümölcsöseinkben tovább csökkent a vegetációs index értéke a lombhullásnak köszönhetően. A növénymentes (például szántott vagy beépített) területek barnás színnel láthatóak a térképen, de a már lombját vesztett erdők, illetve a még le nem aratott kukorica is ilyen színű. A zöldellő őszi vetések, vagy a rétek, legelők (vagy ahol még zöld aljnövényzet van) pedig zölden látszanak. 8 nap alatt leginkább az északnyugati országrészben található erdeinkben csökkent a vegetációs index értéke, ugyanakkor a kedvező csapadék és hőmérsékleti viszonyok miatt a vetések, az őszi búza és a káposztarepce zöld tömege egyre nagyobb. Ez leginkább Békés és Csongrád megye területén szembetűnő. Az NDVI anomália térkép szerint az ország nagyobb része zöldebb az átlagosnál, mely az enyhe időnek és a jó csapadékellátottságnak köszönhető.

Kedden reggelig még sokfelé lehet újabb csapadékra számítani, aztán napközben már csak a déli országrészben várható megszűnő eső, majd a hét végéig jelentősebb csapadék már nem valószínű. Ezután szombaton és vasárnap lehet ismét eső. A hét közepén még több-kevesebb napsütés is várható, majd péntektől már sok lesz a felhő, és ködfoltok is megjelennek. Kedden az erős északias szelet még viharos lökések kísérik, aztán szerdától jelentősen mérséklődik a légmozgás. Vasárnaptól erősödhet meg ismét a szél az újabb frontrendszer hatására.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


Szerdán és csütörtökön sokfelé várható 2 méteres magasságban is fagy (főleg az ország északi kétharmadán), a hét második felében viszont a több felhő miatt mérséklődik az éjszakai lehűlés.

A nappali hőmérséklet nem sokat változik a héten, jellemzően 5 és 10 fok között alakul a csúcsérték.

A talaj hőmérséklete a felszínhez közel gyorsabban, a mélyebb rétegekben lassan, de folyamatosan csökken majd. Keddtől a csapadékmentes, eleinte még szeles és részben napos időben a talaj felső rétege lassan szikkadni kezd, viszont az éjszakai fagy felengedése után ismét sokfelé sáros lesz.

Az őszi talajművelés során fokozott figyelmet kell fordítani az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulására, és annak lehetőség szerinti megelőzésére. Ezt megtehetjük a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), valamiant a fölösleges csapadékot elvezető vápák, és csatornák tisztán tartásával.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben