2021. március 3. szerda Kornélia

Hírek - Növény

Selejtes dinnyét árulnak a hazai boltokban

A dinnyetermelési kedv, a 2011-ben útjára indult Nemzet Dinnyeprogram hatására tovább növekedett. A dinnye termőterülete a tavalyi, évi 6210 hektárral szemben idén már 6515 hektárra tehető. Növekedés a görögdinnyénél tapasztalható.
 
 

A Budapesti Nagybani Piacon a 26. héten 180 Ft/kg és 330 Ft/kg áron mozgott a hazai görögdinnye ára. Ezzel szemben az osztrák piacon a görögországi dinnyéért 70 eurócentet kértek kilónként, az olaszországiért 88 eurócentet, spanyolországiért 95 eurócentet. Ezek az árak nagyon befolyásolják a hazai piacot.

Az utóbbi években elharapódzott az a gyakorlat, hogy a déli országokból származó, ott már szezon utáni, gyengébb minőségű dinnyét Magyarországon, magyar származású áruként hozták forgalomba. Piaci zavarokat keltett az is, hogy a termelők és a kereskedők közötti megállapodásokat, szerződéseket valamelyik fél nem tartotta be.

A dinnye-kereskedelmi forgalom biztonsága és a tisztességes piaci viszonyok érdekében, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja tagjai figyelmét, hogy ha tisztességtelen piaci magatartást észlelnek, akkor forduljanak a Kamara Etikai Bizottságához. A köztestület, a tisztességtelen verseny vagy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabályokba ütköző magatartás esetén hatósági intézkedést kezdeményezhet.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu