2020. június 7. vasárnap Róbert

Hírek - Növény

Silókukoricából akár 6-7 százalékkal is több lehet az ötéves átlagnál

Míg a júniusi hőhullám rontott a búza, tavaszi árpa és tritikálé várt terméseredményein, addig Középkelet-Európának köszönhetően javultak a napraforgó és kukorica terméskiátásai. Az elkövetkező három hónapban a sokéves átlag alakul az érkező csapadék mennyisége, de a térségünkben ezzel együtt jó eredmények várhatók. Kivételes helyzetben vagyunk az Európai Bizottság szerint, de sajnos, Ukrajna is jól bírja a hőséget.
 
 

A  búza szemtelítődését különösen megakasztotta a hőség Franciaországban, Spanyolországban (mindkét országban 40 fokos meleg uralkodik ma is), Német- és Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában (35 fokos hőség mostanáig is) - emeli ki jelenésében az Európai Bizottság előrejelző rendszere (MARS). Magyarország, Románia és Bulgária ehhez képest jó helyzetben volt a MARS jelentése szerint, továbbbá a dánok és a svédek élvezhették a kicsit hűvösebb időt. Július első két hetében azonban Magyarországon is a sokéves átlag felett 4-6 fokkal alakult a napi átlaghőmérséklet, a napi maximumok pedig már Romániában és Bulgáriában is 35 fok körül alakultak.

Júlus 10. körül több országban is erősen zivataros volt az időjárás, ami kedvezett a tavaszi vetésű állománynak, ám mostanra ismét veszélyesen lecsökkent a talaj vízkészlete. Kevesebb a nedveség most a termőközegben, mint májusban volt. A meleg miatt viszont kicsi a kórokozónyomás, egészségesek a kultúrák. Az elkövetkező héten sem várhatók esők, sőt a hosszabb távú előrejelzések szerint az elkövetkező három hónapban is az átlagos alatt marad az érkező csapadék mennyisége. Ezért a legfrissebb becslések már az ötéves átlag alatti termésről szólnak a napraforgó, a kukorica, a burgonya és a cukorrépa esetében.

Magyarország, Románia és Bulgária és Ukrajna becsült hozamait azonban megemelte a MARS, amit a júliusi esőkkel és azzal magyaráz, hogy a májusi hideg után végre magukhoz térhettek a növények. Ukrajnában a csernozjom talajok kiváló víztároló képessége is hozzájárul a jobb kondíciókhoz.

A MARS szerint a magyar

 • búzahozam 1,8 százalékkal az 5 éves átlag felett van, 5,26 t/ha;
 • durumbúza átlagtermése 1,2 százalékkal haladja meg az 5 éves szintet, 4,86 t/ha;
 • őszi árpa hozama 2,8 százalékkal több, mint az 5 éves átlag, 5,24 t/ha;
 • tavaszi árpában ugyanez 2,5 százalékos emelkedéssel 3,96 t/ha;
 • a tritikálé 3,6 százalékos plusszal 4,11 t/ha átlaghozamot produkált;
 • a repce azonban 7 százalékkal rosszabb hozamokat mutatott az 5 éves átlagnál, csak 2,91 t/ha lett;
 • a kukorica becsült hozama 4,1 százalékkal magasabb az 5 éves átlagnál, 7,77 t/ha;
 • silókukoricában 6,7 százalékkal lehet most több az átlag, 30,4 t/ha;
 • szójából 4 százalékkal lehet több hektáronként, 2,66 t/ha.
Hektáronként 6-7 százalékkal több lehet a magyar silókukorica

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu