Siralmas a helyzet az olasz cseresznyeültetvényeken: kifakadtak a termelők

Siralmas a helyzet az olasz cseresznyeültetvényeken: kifakadtak a termelők

agrarszektor.hu
Az alacsony, termelési költségeket sem fedező árak miatt egyre nő az elégedetlenség Olaszország Puglia (Apulia) régiójában. A cseresznyetermelők a felvásárlók és forgalmazók spekulatív üzelmeit okolják, miközben saját problémáik egyre inkább elhatalmasodnak. Siralmas helyzet alakult ki az olasz csizma sarkán: az idei cseresznyeszezon a szokásosnál hűvösebb márciusi és áprilisi időjárás miatt 10 nappal később kezdődött, ami pont elegendő volt arra, hogy a más régiókban termesztett áru is megjelenjen a helyi piacokon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Emilia-Romagna és Veneto tartományokból is bőven érkezett áru, és egy igen rövid ideig tartó árcsúcs után meredeken bezuhant a helyben termesztett cseresznye ára. A probléma gyökere, hogy a pugliai ültetvények fajtaszerkezete elavult, és a mai piaci viszonyokhoz nem tud alkalmazkodni: közepes vagy apró méretű gyümölcsöt termesztenek, amit képtelenség értékesíteni - írja a FruitVeB. A régióban működő legnagyobb kereskedelmi vállalat, a La Vera elnöke, Alessio Baldini szerint: 

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

EZ IS ÉRDEKELHET

Összefogásra és tudatosságra lenne szükség a termelők részéről, mert jelenleg elaprózottan működnek, nem képesek homogén árualap előállítására, elavult és egyszerre beérő fajtákkal dolgoznak, így már a helyi boltokban kapható prémium termékek sem az ő ültetvényeikből származnak. Ahelyett, hogy másokra mutogatnak, be kellene látni, hogy ezzel a termékkel a külpiacokon sem vagyunk versenyképesek, egyszerűen jobb minőségű áruval jelentkezik például Spanyolország, Görögország és Törökország is. Versenyképességünk visszaszerzése érdekében a fajtaszerkezet átgondolt, összehangolt megújítására lenne szükség, majd konzorciumokat kellene létrehozni a termék védelme és minőségének javítása, valamint a termelés segítése és koordinálása érdekében. Így tudnánk garantálni a fogyasztók számára a friss, kiváló minőségű, egységes árualapot, másrészt a termelési lánc minden szereplője tisztességes és fenntartható árat tudna kínálni a termékeinkét. Ha a helyi termelők nem hajlandók ezt az utat választani, a piac gondoskodik majd arról, hogy elválassza a búzást az ocsútól, de ez a folyamat nem lesz fájdalommentes. Mások példáján sokszor láttuk már ezt a filmet, nem akarjuk ismét végig nézni úgy, hogy mi vagyunk a főszereplők  

- zárta gondolatait Baldini.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?