2019. augusztus 23. péntek Bence

Hírek - Növény

Soha nem látott rekord születhet a gabonapiacon

Új rekord várható a gabonatermelésben, mivel egyes előrejelzések szerint a 2017-2018-as mostani szezon végén eddig nem látott mennyiségű búza és kukorica áll majd rendelkezésre. A tartalékok nagyságát jellemző mutató pedig várhatóan eléri majd az elmúlt tizenhat év legmagasabb értékét.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A vártnál jobb termésátlagoknak köszönhetően a 2017-2018-as szezon végével soha nem látott mennyiségben áll majd rendelkezésre búza és kukorica a FAO szerint. A legfontosabb gabonafélék nemzetközi piaca a hatalmas készletek miatt kiegyensúlyozott marad majd.

A globális készletfelhasználási mutató, ami a tartalékok nagyságát mutatja meg, várhatóan eléri majd az elmúlt tizenhat év legmagasabb értékét

 - írja legújabb előrejelzésében a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

A FAO élelmiszerár-indexe változatlan maradt januárban, és a tavaly ilyenkori értékéhez képest 3 százalékkal alacsonyabb szinten áll. A szervezet előrejelzése szerint tavaly a megtermelt gabona mennyisége elérte a 2640 millió tonnát, ami 1,3 százalékkal túltesz a 2016-os rekordértéken is.

A szemestakarmányok, főleg a kukorica termelésének növekedése jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 13,5 millió tonnával felfelé kellett korrigálni az előző, decemberi értéket. Búzából is többet arattak 2017-ben, főleg Kanadában és Oroszországban, illetve rizsből is Kínában.

A szemestakarmányok iránti kereslet miatt valószínűleg a gabonafelhasználás növekedésére is számítani lehet majd.

Mivel a gabonakibocsátás nagyobb mértékben nőtt, mint a felhasználás mértéke, a készletek várhatóan meghaladják a termelési szezon eleve magas kezdeti szintjét is. Ezzel 27,7 százalékra emelkedik majd a készletfelhasználási mutató. Ugyanakkor a nemzetközi terménykereskedelem volumene (a kukoricát kivéve) zsugorodni látszik.

A FAO szerint összességében nem volt elmozdulás az alapvető élelmiszerek nemzetközi árindexében. Bár drágultak a főbb gabonafélék és a pálmaolaj, ezt ellensúlyozta a cukor, a vaj és a sajt iránti csökkenő kereslet. Hiába a bőséges kínálat, a gabonárakat az időjárás és a gyengébb amerikai dollár körüli aggodalmak 6 százalékkal feljebb nyomták.

A FAO tejtermék-árindexe 2,4 százalékkal alacsonyabban zárt januárban az előző hónaphoz képest. A tejporért többet adtak a nemzetközi kereskedelemben, de alacsony volt az érdeklődés a vaj és sajt iránt, illetve az északi félgömb országai is jelentős készletekkel jelentek meg a piacon. A bőséges elérhetőség miatt a cukorárak 1,6 százalékos csökkenésükkel már több mint 30 százalékkal az egy évvel ezelőtti szintjüknél alacsonyabban vannak. Hónapról hónapra szinten teljesen változatlan azonban a húsfélék összesített mutatója, mivel a baromfi és sertés iránti gyenge keresletetet kiegyenlíti a más húsok iránti megnövekedett érdeklődés - közölte a FAO.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu