2021. október 21. csütörtök Orsolya

Hírek - Növény

Soha nem látott rekord születhet a gabonapiacon

Új rekord várható a gabonatermelésben, mivel egyes előrejelzések szerint a 2017-2018-as mostani szezon végén eddig nem látott mennyiségű búza és kukorica áll majd rendelkezésre. A tartalékok nagyságát jellemző mutató pedig várhatóan eléri majd az elmúlt tizenhat év legmagasabb értékét.
 
 

A vártnál jobb termésátlagoknak köszönhetően a 2017-2018-as szezon végével soha nem látott mennyiségben áll majd rendelkezésre búza és kukorica a FAO szerint. A legfontosabb gabonafélék nemzetközi piaca a hatalmas készletek miatt kiegyensúlyozott marad majd.

A globális készletfelhasználási mutató, ami a tartalékok nagyságát mutatja meg, várhatóan eléri majd az elmúlt tizenhat év legmagasabb értékét

 - írja legújabb előrejelzésében a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

A FAO élelmiszerár-indexe változatlan maradt januárban, és a tavaly ilyenkori értékéhez képest 3 százalékkal alacsonyabb szinten áll. A szervezet előrejelzése szerint tavaly a megtermelt gabona mennyisége elérte a 2640 millió tonnát, ami 1,3 százalékkal túltesz a 2016-os rekordértéken is.

A szemestakarmányok, főleg a kukorica termelésének növekedése jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 13,5 millió tonnával felfelé kellett korrigálni az előző, decemberi értéket. Búzából is többet arattak 2017-ben, főleg Kanadában és Oroszországban, illetve rizsből is Kínában.

A szemestakarmányok iránti kereslet miatt valószínűleg a gabonafelhasználás növekedésére is számítani lehet majd.

Mivel a gabonakibocsátás nagyobb mértékben nőtt, mint a felhasználás mértéke, a készletek várhatóan meghaladják a termelési szezon eleve magas kezdeti szintjét is. Ezzel 27,7 százalékra emelkedik majd a készletfelhasználási mutató. Ugyanakkor a nemzetközi terménykereskedelem volumene (a kukoricát kivéve) zsugorodni látszik.

A FAO szerint összességében nem volt elmozdulás az alapvető élelmiszerek nemzetközi árindexében. Bár drágultak a főbb gabonafélék és a pálmaolaj, ezt ellensúlyozta a cukor, a vaj és a sajt iránti csökkenő kereslet. Hiába a bőséges kínálat, a gabonárakat az időjárás és a gyengébb amerikai dollár körüli aggodalmak 6 százalékkal feljebb nyomták.

A FAO tejtermék-árindexe 2,4 százalékkal alacsonyabban zárt januárban az előző hónaphoz képest. A tejporért többet adtak a nemzetközi kereskedelemben, de alacsony volt az érdeklődés a vaj és sajt iránt, illetve az északi félgömb országai is jelentős készletekkel jelentek meg a piacon. A bőséges elérhetőség miatt a cukorárak 1,6 százalékos csökkenésükkel már több mint 30 százalékkal az egy évvel ezelőtti szintjüknél alacsonyabban vannak. Hónapról hónapra szinten teljesen változatlan azonban a húsfélék összesített mutatója, mivel a baromfi és sertés iránti gyenge keresletetet kiegyenlíti a más húsok iránti megnövekedett érdeklődés - közölte a FAO.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu