Sok megszorítás nehezíti a szója gyomirtását

agrarszektor.hu
A szója érzékenyen reagál a bizonyos előveteményekben kijuttatott gyomirtó szer maradékokra. A helyzet ugyanakkor fordítva is igaz, hiszen az utóveteményeiben - Magyarországon leggyakrabban az őszi búzában - is nem kívánt hatást okozhatnak a szójában használt gyomirtók.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szójatermesztést sokan még ma is csak tanulják Magyarországon, a szigorú termesztéstechnológia betartása alapvető követelmény a sikeres termés eléréséhez. Ezek közé tartozik az elő- és utóveteményekben használt gyomirtó szerek hatásainak ismerete is - derült ki a Sumi Agro Hungary Kft. rendezvényén.

A hazai növényvédő szer piac meghatározó szereplőjének számító Sumi Agro két helyszínen - Sátorhelyen, a Bóly Zrt.-nél, illetve Szentesen, az Árpád Agrár Zrt.-nél - tartott szójanapokat a közelmúltban. Az apropót az jelentette, hogy a történelmi Magyarország területén (Titel közelében) éppen 200 éve vetettek először szóját - mondta Szabó Roland gyombiológus, a cég szakmai és termék managere.

Nemcsak a szója érzékeny bizonyos előveteményekben kijuttatott gyomirtó szer maradékokra, de a szójában használt gyomirtó szerek is okozhatnak nem kívánt hatást a következő kultúrnövényre. A szakmai bemutatón az őszi búzában tapasztalható következmények ismertetésére helyezték a hangsúlyt, mert Magyarországon a szója utóveteményei közül ez a leggyakoribb választása a termelőknek.

Ma kevés engedélyezett hatóanyaggal, sok-sok megszorítást figyelembe véve kell szűk intervallumban eredményes és gazdaságos gyomirtást végezni. A bemutató parcellákon a hagyományos megoldások mellett új lehetőségek is debütálhattak. A technológiai oldalon kívül (PPI, azaz talajba dolgozott gyomirtó szer) az aktív hatóanyagokat és azok kijuttatását helyezték a középpontba, valamint bemutatták a Sumi Agro szója állománykezelésére alkalmas új eljárását is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?