Sokan feketéznek a krumplival - Áfacsökkentés kellene

agrarszektor.hu
Az áfacsökkentésben látja a megoldást az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács, jelentős ugyanis a feketekereskedelem a burgonya piacán. A növény termőterülete évről évre csökken Magyarországon, a költségek emelkedése, az időjárási kockázatok és az alacsony árak miatt egyre többen hagytak fel a termeléssel. Komoly munkaerőhiány van az ágazatban, amelyet a termelés modernizálásával lehetne orvosolni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre nagyobb mértékű a feketekereskedelem aránya a burgonya piacán, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szerint pedig a problémára egyedül az 5 százalékos áfakulcs bevezetése jelenthet megoldást. Az áfacsökkentés ugyanis javítaná az értékesítési lehetőségeket, illetve versenyelőnyt adna a magyar árunak a külföldi, sokszor bizonytalan eredetű terménnyel szemben - írja a Magyar Idők.

Az intézkedést az étkezési burgonya mellett a szaporítóanyagra, vagyis a vetőburgonyára is kiterjesztenék. Mivel a két termék gyakran összetéveszthető, ezzel megelőzhető lenne a trükközés a piacon. 

Az ágazatban nagyon jelentős az élőmunkaerő-igény, jó szakmunkást egyre nehezebb találni, idénymunkásból is kevés van, így a termelés is modernizálásra szorul. A legtöbb munkaerőre az őszi betakarítás során van szükség, ezt - a többi termelési folyamathoz hasonlóan - gépekkel ma már ki lehetne váltani, ezt azonban a termelők sokszor képtelenek egymaguk finanszírozni.

Az elmúlt években egyre csökkent a termelési kedv, tavaly alig érte el a 10 ezer hektárt az országos vetésterület nagysága. A terményt ráadásul az időjárás is nagyban befolyásolja, a múlt évben az aszály miatt jelentősen csökkentek a termésátlagok.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?