2019. december 7. szombat Ambrus

Hírek - Növény

Sokan feketéznek a krumplival - Áfacsökkentés kellene

Az áfacsökkentésben látja a megoldást az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács, jelentős ugyanis a feketekereskedelem a burgonya piacán. A növény termőterülete évről évre csökken Magyarországon, a költségek emelkedése, az időjárási kockázatok és az alacsony árak miatt egyre többen hagytak fel a termeléssel. Komoly munkaerőhiány van az ágazatban, amelyet a termelés modernizálásával lehetne orvosolni.
 
 

Egyre nagyobb mértékű a feketekereskedelem aránya a burgonya piacán, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szerint pedig a problémára egyedül az 5 százalékos áfakulcs bevezetése jelenthet megoldást. Az áfacsökkentés ugyanis javítaná az értékesítési lehetőségeket, illetve versenyelőnyt adna a magyar árunak a külföldi, sokszor bizonytalan eredetű terménnyel szemben – írja a Magyar Idők.

Az intézkedést az étkezési burgonya mellett a szaporítóanyagra, vagyis a vetőburgonyára is kiterjesztenék. Mivel a két termék gyakran összetéveszthető, ezzel megelőzhető lenne a trükközés a piacon. 

Az ágazatban nagyon jelentős az élőmunkaerő-igény, jó szakmunkást egyre nehezebb találni, idénymunkásból is kevés van, így a termelés is modernizálásra szorul. A legtöbb munkaerőre az őszi betakarítás során van szükség, ezt – a többi termelési folyamathoz hasonlóan – gépekkel ma már ki lehetne váltani, ezt azonban a termelők sokszor képtelenek egymaguk finanszírozni.

Az elmúlt években egyre csökkent a termelési kedv, tavaly alig érte el a 10 ezer hektárt az országos vetésterület nagysága. A terményt ráadásul az időjárás is nagyban befolyásolja, a múlt évben az aszály miatt jelentősen csökkentek a termésátlagok.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu