2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Növény

Sokan gyűjtik ezeket a csemegéket az erdőkben: nem is sejtik, van köztük mérgező is

Az elmúlt hetek esős idje után sok a gomba az erdőben, ami sokakat csábíthat egy kis gyűjtögetésre. A szakemberek emiatt fokozottan kérik a kirándulókat, hogy lehetőleg csak az szedjen gombát az erdőben, aki ismeri is őket, és a biztonság kedvéért mindig, minden esetben vizsgáltassák be azokat.
 
 

Az esős időjárás miatt rengeteg gomba bújt elő az elmúlt hetekben, sokan pedig ki is használják az alkalmat gombaszedésre. A szakemberek tapasztalatai szerint azonban sok gyűjtő nem ismeri fel a veszélyes fajtákat. Ezért azt tanácsolják, hogy mindig, minden esetben be kell vizsgáltatni a gyűjtött gombákat, ellenkező esetben nagyon súlyos következményei lehetnek a mérges gomba elfogyasztásának, írta meg az Infostart.

Az illatuk alapján is meg lehet különböztetni az ehető és a mérgező csiperkefajtákat. Ám a tapasztalatok azt mutatják, ezeket sokan összekeverik, és a veszélyes példányokból is ételt készítenek, ami hosszabb távon súlyos egészségkárosodást okozhat.

Az igazán veszélyes fajták, így például a gyilkos galóca vagy néhány őzlábgomba akár halált is okozhat azzal, hogy megbénítja a májat és a vesét. A leginkább veszélyes az a gomba, amely nem okoz azonnal hányást, hasmenést, ugyanis a tünetek csak 15-20 óra múlva jeleznek, amikor a méreganyag már sejtszinten beépült a szervezetbe, és leállítja a májat és a vesét.

Magyarországon évente 100-150 súlyosabb gombamérgezés fordul elő.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu