Sokan nem is tudják, hogy szabálytalanul vetnek

agrarszektor.hu
Jogszabályt sérthetnek azok a gazdálkodók, akik úgynevezett deflektor nélkül juttatják földbe csávázott vetőmagjaikat. A szerkezet kötelező használatát az Európai Unió azért írja elő, hogy csökkenteni lehessen a vetőmagokat védő csávázóporok elsodródását és környezetterhelését. A hazai termelők ma körülbelül 12 ezer szívó levegős elven működő vetőgépet használnak, amelyek 70 százalékán nincs deflektor, de most több százan ingyenesen juthatnak az adapterhez.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A gazdálkodók Magyarországon ma hozzávetőlegesen 12 ezer szívó levegős elven működő vetőgépet használnak, de a felmérések szerint 70 százalékukra nem szerelték fel a jogszabály szerint kötelezően előírt deflektort - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ez a vetőgépekre egyszerűen rögzíthető szerkezet arra szolgál, hogy a csávázott vetőmag vetésekor a magról leváló port a barázdákba vezesse, így töredékére csökkentse az elszóródás esélyét.

Kísérleti adatokkal alátámasztott tény ugyanis, hogy deflektorral az esetleges csávázópor-elsodródás tizedére mérsékelhető, ezért e szerkezeteknek nagy szerepük lehet a környezetvédelemben. Az Európai Unió szabályozása szerint a berendezés alkalmazása kötelező minden olyan esetben, amikor rovarölő szerrel csávázott kukoricát vagy napraforgót vetnek. Ez Magyarországra is vonatkozik, éppen ezért a vetőgépeket gyártó vállalatok újabb gépeiket már deflektorral felszerelve szállítják megrendelőiknek. Cél azonban az is, hogy egyre több régebbi berendezésen jelenjen meg az utólagosan is könnyen felszerelhető adapter.

Ezek a szerek védik meg a csírázó vetőmagokat
A vetőmag csávázószerek több mint százéves múltra tekintenek vissza. A technológia lényege, hogy a csávázás során tulajdonképpen egy védőburokkal látják el a vetőmagot, amely a vetés és csírázás idején különösen kitett a kártevő rovarok és kórokozók támadásának. A csávázószer ott biztosít védelmet a csírázás idején, ahol az a legjobban szükséges: a mag és a kifejlődő gyökerek körül.

 

A Vetőmag Szövetség szerint az lenne a kívánatos, ha a 70-30 százalékos arány rövid időn belül megfordulna. Ennek érdekében - egy összefogás részeként - ezekben a hetekben a Bayer és a Syngenta több mint 20 millió forintos felajánlásában összesen 750 kérdőíves felmérésben részt vevő gazdálkodónak adnak ingyenesen deflektort, hogy már az idei vetéskor is csökkenjen földjük környezetében a környezetterhelés.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03