Sokan nem ismerik a szabályokat: tilos jelenleg így permetezni Magyarországon

Sokan nem ismerik a szabályokat: tilos jelenleg így permetezni Magyarországon

agrarszektor.hu
Idén több akadály is elhárult a permetező drónok növényvédelemben történő felhasználása elől, ám a drónos permetezés továbbra sem legálisan végezhető tevékenység Magyarországon - tájékoztatta az Agrárszektort a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara. Kiemelték, a legális feltételek megteremtéséig végrehajtott drónos permetezés hatósági eljárást von maga után.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Fontos tisztázni, hogy a drónos permetezés jelenleg, 2022 júniusában, legálisan nem végezhető tevékenységnek számít Magyarországon, a permetező drónok alkalmazása előtt álló ugyanis három akadály is áll - tudta meg az Agrárszektor a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarától. Tájékoztatásuk szerint nem áll rendelkezésre szabályszerűen alkalmazható eszköz, hiszen permetező drón még nem esett át sikeresen típusminősítési eljáráson, így hazánkban permetező drón még nem rendelkezik a növényvédő gépként történő forgalomba hozatalhoz szükséges "megfelelő minőségű növényvédő gép" tanúsító matricával. A másik gátló tényező az, hogy nincs pilóta, aki rendelkezik a szükséges képzettségi feltételekkel. Drónnal történő permetezést ugyanis csak a pilóta nélküli légijárművel történő légi-mezőgazdasági munkavégzésre jogosultak nyilvántartásában szereplő személy végezhet. A nyilvántartásba vételhez szükséges tanfolyamok azonban még nem indultak el. A harmadik akadály a kamara szerint, hogy nincs drónnal alkalmazható növényvédő szer, drónnal ugyanis kizárólag pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédő hatású termék juttatható ki. Jelenleg azonban egy termék engedélyokirata sem teszi ezt lehetővé.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

A permetező drónok alkalmazása előtt álló akadályokról bővebben:
1. Növényvédelmi kezelésre alkalmazható pilóta nélküli légijárművek.A permetező drón, mint növényvédelmi gép a 43/2010 FVM r. 32.§ (1) bekezdése alapján típusminősítési eljárást követően hozható forgalomba. (Az 5 dm3-nél nagyobb tartállyal rendelkező növényvédelmi gépeket - a kutatási, vizsgálati, kísérleti vagy kiállítási célokat szolgáló növényvédelmi gépek kivételével - cseppképzés és szórástechnikai szempontból típusminősítési eljárás alá kell vetni a forgalomba hozatal előtt.) A típusminősítési eljárást a MATE Növényvédőgép Vizsgálólaboratóriuma végzi, és a típusminősítési eljáráson sikeresen átesett gépek felsorolását jegyzékben közzéteszi. Az idei év fontos fejleménye volt, hogy január 10-én a MATE közzé tette a permetező drónok típusminősítési követelményeit, azaz megnyílt a lehetőség arra, hogy permetező drón is részt vegyen típusminősítési eljárásban. A Nébih ekkor a már értékesített eszközök esetében lehetőséget adott arra, hogy a forgalmazók április 30-ig pótlólagosan típusminősítési eljárásnak vessék alá az általuk forgalmazott típusokat, mely határidőt május 11-i közleményükben június 30-ra módosították. A Nébih vonatkozó közleménye szerint 2022. július 1-jét követően a forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező eszközök forgalmazóival szemben hatósági eljárás indul. Sajnálatosan a mai napon a MATE honlapjáról letölthető Forgalomba hozatalra engedélyezett növényvédelmi gépek jegyzékében még egy permetező drón sem szerepel.
2. Személyi feltételek. A drónnal történő permetezés személyi feltételei a 44/2005 FVM-GKM-KvVM rendelet 3.§ (8) - (12) bek. szabályozza. ( Pilóta nélküli légijárművel történő mezőgazdasági repülést a pilóta nélküli légijárművel történő légi-mezőgazdasági munkavégzésre jogosultak nyilvántartásában (a továbbiakban: mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartás) szereplő személy végezhet.), (Mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásba az jegyezhető be, aki a távoli pilóták képzését és vizsgáztatását végző szervezetek kijelöléséről, a távoli pilóták képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól, valamint a vizsgán való részvétel díjáról szóló miniszteri rendelet szerinti hatályos pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvánnyal rendelkezik, valamint a NÉBIH által erre kijelölt szervezet által szervezett pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi alapképzést elvégezte. A képzés szervezésére jóváhagyott intézmények listáját és a képzés tematikáját a NÉBIH honlapján teszi közzé.) Az idei év fontos fejleménye, hogy 2022. február 23-ig a mezőgazdasági légi munkavégzést szabályozó rendelet nem ismerte a permetező drónt mint eszközt, hiszen a mezőgazdasági légi jármű fogalommeghatározása szerint az csak zárt kabinú jármű lehetett. A rendelet 2022. február 23-tól hatályos szövege szerint a mező és erdőgazdasági légi munkavégzésre már alkalmazhatóak pilóta nélküli légijárművek, továbbá a rendelet a szükséges képesítési követelményekről is rendelkezett, azzal a megkötéssel, hogy a képzés szervezésére jóváhagyott intézmények listáját és a képzés tematikáját a NÉBIH a honlapján teszi közzé. A képzési tematikát, valamint a képző helyekkel szemben támasztott követelményeket a Nébih március elején közzétette azzal, hogy képző helyek jelentkezését várja. Az akkreditált képző helyek listáját a Nébih május 25-én tette elérhetővé. Ezen listán jelen pillanatban két képző hely szerepel, (ABZ Drone Kft., Magyar Vidékért Kft.) a képzések azonban még nem indultak meg. A képzés bemeneti követelményeit a képzés programkövetelménye tartalmazza. E szerint a képzés megkezdésének előfeltétele: érettségi, legalább 80 órás növényvédelmi tanfolyam, valamint pilóta nélküli légijárművek vezetéséhez szükséges tanfolyam. A vizsgára bocsátáshoz pedig legalább B kategóriás járművezetői engedély. A programkövetelmény nem határozza meg egyértelműen a tanfolyam megkezdéséhez megkövetelt pilóta nélküli légijármű vezetéséhez szükséges tanfolyam típusát, (A rendelet szövege szerint: a pilóta nélküli légijárművek üzemeltetésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2020. évi CLXXIX. törvény és az egyes légiközlekedési tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 39/2021. (II. 2.) Korm. rendelet által meghatározott képzés. - ami lehet UAS.OPEN.020 4. b), UAS.OPEN.070 2. b), UAS.STS-01.020 3. b), UAS.STS-02.020 10. b) szerinti tanfolyam is), ezért arról minden esetben kérjünk külön tájékoztatást a képzőhelytől!
3. Növényvédő szer. A 44/2005 FVM-GKM-KvVM rendelet 9.§ (1a) bek. szerint Pilóta nélküli légijárművel pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédő hatású termék juttatható ki. Jelenleg nincs olyan termék, melynek engedélyokirata ezt a kitételt tartalmazná.

Drónnal jelenleg kizárólag kísérleti célból elvégzett növényvédelmi kezelések engedélyezettek, azonban ezen kezelések szigorúan a drónos kijuttatásra kiadott GEP kísérleti útmutatónak megfelelően beállított, kísérleti engedéllyel rendelkező kísérletek lehetnek. A drónos kezelés kizárólag a kísérleti parcellák kezelését jelentheti, sosem irányulhat egy tábla teljes területének kezelésére - közölte a Növényorvosi Kamara.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?