Sokan hibáznak faültetéskor: ezeket a fajokat soha ne ültesd el, csak kárt okoznak

Sokan hibáznak faültetéskor: ezeket a fajokat soha ne ültesd el, csak kárt okoznak

Amikor fát vásárolunk a kertbe, nagyon fontos, hogy megfelelő fajt és fajtát válasszunk, olyat, ami megfelel az igényeinken és nem okoz kellemetlenségeket sem a méretével, sem pedig egyéb negatív tulajdonságával, például a szagával. Ezek a "jellegzetességek" egy-egy fánál eléggé el tudják kedvetleníteni az embert, és innentől a fa nem örömöt, hanem bosszúságot fog okozni. Az Agrárszektor Megyeri Szabolcs kertész segítségével most összegyűjtötte azokat a fafajokat, amelyeket nem ajánlott a kertbe ültetni, mert jellemzően csak a baj van velük, sőt megmutatjuk azt is, miket érdemes választani, mely fajok igényelnek kevés gondozást, és melyek most a legnépszerűbbek a magyarok körében.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kertekben remek helyük van a fáknak, és természetesen megvan a maguk feladata ebben a környezetben. Díszítenek, némelyikük gyümölcsöt érlel, és hozzájárulnak egy harmonikusabb életvitel megteremtéséhez. Ehhez persze nagyon fontos, hogy megfelelő fajt és fajtát válasszunk a kertbe, olyat, ami megfelel az igényeinknek, tudjuk ápolni és persze nem okoz kellemetlenségeket a nem kívánt jellegzetességeivel, negatív tulajdonságival. Ilyen lehet például az, ha a fafaj túl erősen nő, és kinövi a kertünket, elnyom minden más, számunkra kedves növényt, és szó szerint kitúr minket a kertből. Az is sok bosszúságot okozhat, ha a választott fafaj mérgező, és miután ezt megtudjuk, csak körültekintéssel megyünk a közelébe, ráadásul onnantól kezdve folyamatosan figyelni kell a gyerekeket és az állatokat is, nehogy hozzáérjenek vagy megegyék a fának valamilyen részét. Az is nagyon kellemetlen, ha a fa egy idő után büdössé válik, hiszen rendkívül rossz tud lenni a folyamatos bűzérzet, és a szomszéd sem zár minket ezért a szívébe emiatt. Vannak például olyan fajok is, amelyek a föld alatti szárrészeikkel vagy magvaik segítségével úgy terjednek, gyomosítanak, hogy lehetetlen őket kiirtani. Ezek a tulajdonságok egy-egy fánál a kertben eléggé el tudják kedvetleníteni az embert, és innentől már nem örömöt, csak bosszúságot okoznak, tehát pont az ellenkező hatást érjük el velük, mint amire szántuk őket. Ilyen fajok közé tartozik a platán, a bálványfa, több juharféle, a vadgesztenye, a páfrányfenyő nőivarú változatai, az ecetfa, az ezüstfa, a korai zselnice vagy a toonafa - tájékoztatta az Agrárszektort Megyeri Szabolcs. 

A felsorolt fajok telepítésével óvatosan kell bánni, azonban, ez nem azt jelenti, hogy sehol sem javasolt az ültetésük, hiszen sok faj egy-egy parkban, vagy botanikus kertben kiváló választás lehet és gyönyörűen fejlődik. Ilyen helyeken nagyszerű életet élhetnek, de a kertbe nem valók - hangsúlyozta a szakember. 

Forrás: Megyeri Szabolcs Kertészete

A platán például rövid időn belül óriási méreteket ölt, amiket egyszerűen lehetetlen kordában tartani, és elnyom minden más növényt a kertben - emelte ki Megyeri Szabolcs. Persze folyamatosan metszhetjük, de sok esetben ezzel már inkább kínozzuk ezt a hatalmas fat. A bálványfa allergén, és hihetetlen módon gyomosít. Ahol egy bálványfa van, ott rövid időn belül rengeteg sarj lesz, amelyekkel folyamatosan harcot kell vívnunk. A platánlevelű juhar és a mezei juhar is inkább a parkokban szép. Gyorsan nőnek, de aztán túlnövik a kertet, emellett még gyomosítanak is, ezért ezek a fajok sem kiskertbe valóak. A vadgesztenye bármennyire is szép, olyan nagyra tud nőni, hogy azt már a kert és tulajdonosa sem bírná el. Arról nem is beszélve, hogy szintén gyomosít, emellett sajnos nagyon sok betegsége ismert, így komoly növényvédelmi feladatok elé állítja azt aki telepíti, mivel ezekkel a betegségekkel és kártevőkkel nehéz felvenni a harcot. A páfrányfenyők csodásan mutatnak a kertekben, de csakis a kompakt növekedésű törpe fajták kezelhetőek kisebb területen. A folyamatos nemesítői munka eredményeként sok fajta van, amiből válogathatunk. Lehetőség szerint azonban a hímivarú fajtákat válasszuk, mert a nőivarúak egy idő után ivaréretté válnak, és rendkívüli bűzt kezdenek árasztani terméseikkel. Az ecetfától sokan tartanak, ez a félelem pedig jogos, hiszen rendkívüli módon gyomosít, ez azonban csak a kisebbik gond, emellett ugyanis még igen erős allergén is, mérgező növény. A toonafa egy nagyon dekoratív faj, de kertbe nem ajánlott, mert gyomosít, ráadásul még egy sajátos bűzt is áraszt az év bizonyos szakában. Az ezüstfa szintén nem ajánlott házikertekbe, és bár számos abiotikus hatással szemben nagyon is ellenálló, allergén és emellett még tüskés is. A korai zselnice gyönyörű látványt nyújt amikor virágzik, de mégsem javasolt kertekbe, mert nagyon gyomosít, invazív fafaj, ráadásul folyamatos odafigyelést igényel.

Ha olyan fajtát szeretnénk, amelyek kevés gondozást igényelnek, akkor elsőként a tűzvörös juhart érdemes megemlíteni - közölte Megyeri Szabolcs. Kis termetű, és rendkívül szép kis fa, amely ősszel varázslatos lombszínnel kápráztat el minket. Ajánlott még a himalájai nyír, amelynél az alapfaj is rendkívül dekoratív. A lomb sűrű, a törzs hófehér, keveset virágzik és így nem kell sokat sepregetni alatta. A japán liliomfa szintén egy olyan faj, ami kiváló házikerti nevelésre, lassan nő és nem is túl nagy termetű, emellett szép a megjelenése is. A japán díszcseresznyék szintén nagy örömet tudnak okozni, a tavaszi virágzásuk csodálatos és rózsaszínbe öltözteti a kertet. A berkenyéket rengetegen kedvelik, mert díszfának is gyönyörűek, a madárbarát kertek esetében pedig szinte alapfajnak számítanak. Kis termetűek és kevés gond van velük.

Forrás: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Arra a kérdésünkre, hogy melyek most a legnépszerűbb fafajok a magyarországi kertekben a kertészmérnök elmondta, az utóbbi években forradalmát éli a kertkultúra. Nagyon felkapottak a liliomfák, egyre több kertben lehet látni őket. A juharok is sok kertben előfordulnak, emellett rengetegen ültetnek nyírfákat, főleg házikerti nevelésre alkalmas fajtákat, előnyük, hogy gyorsan nőnek, és hamar árnyékot adnak. A szivarfa gömb változata is nagyon kedvelt, hiszen rendkívül markáns megjelenésű és kis igényekkel bír. Hasonló kinézetű, szintén kedvelt növény a kertekben a kínai pagodafa, amelyet sokan mesebeli faként szoktak leírni tömött, lehajló hajtásrendszere miatt. Nemcsak szoliterként, hanem sövény növényként is alkalmazzák a gyertyánt, amely nagyon jól alakítható és valóban alig kell vele foglakozni - tette hozzá a szakember. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?