Soknak tűnhet, de még mindig nem esett elég eső: tombol a szárazság a földeken

Soknak tűnhet, de még mindig nem esett elég eső: tombol a szárazság a földeken

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok esőiből, záporaiból, zivataraiból több-kevesebb mindenhova jutott az országban, ami az idei száraz tavaszon nagyon sokat jelentett mind az ültetett, mind a természetes növényzet számára. Mivel a felgyülemlett csapadékhiány igen tetemes, ezért ezek a záporok még csak enyhítették a szárazságot, az aszály megszűntéhez további csapadékra van szükség. A hét további részében is sokfelé lehet számítani kisebb-nagyobb záporokra, esőkre, a nyári meleg viszont még várat magára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hétvégén és a hét első napjaiban országszerte hullott valamennyi csapadék, ennek mennyisége azonban jelentős területi eltéréseket mutat - írja a met.hu. A középső országrészben a Duna vonalától keletre és nyugatra eső széles sávban esett a legkevesebb, 1-7 mm. Ettől a sávtól nyugatra és keletre egyaránt 10-20 mm közötti csapadékösszegek a jellemzőek, néhol lokálisan ennél több is esett. Így az 5 napos csapadékösszeg - hetek óta először - nagy területre kiterjedően meghaladta a sokéves átlagot. 

A talajok felszín közeli része a legtöbb helyen átnedvesedett, ahol több esett, ott átmenetileg sárossá is vált. A felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma sokat javult az egy héttel ezelőttihez képest, de Budapest tágabb környezetében, és foltszerűen az Alföldön is még mindig 40% alatti. A felső fél méteres rétegben is javulás tapasztalható, de itt a középső országrészben továbbra is nagy területen kritikusan száraz, vagyis a növények számára hasznosítható víztartalom kevesebb, mint 40%-át tartalmazza a talaj. A fél méternél mélyebb rétegekben még az őszi-téli tartalékoknak köszönhetően valamelyest jobb a helyzet, de folyamatos a nedvesség-vesztés.

A hőmérséklet az ilyenkor megszokottnál 3-4 fokkal alacsonyabban alakult az elmúlt napokban. Az egész május hűvösebb az átlagosnál, és igaz ez a hónap utolsó hetére is. Bár múlt péntek óta már sehol sem fordultak elő hajnali fagyok, de a maximum értékek is csak 20 fok körül voltak jellemzőek a hét első felében.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Szántóföldi növényeink közül az őszi búza virágzik, az árpa a virágzás végének fenológiai fázisban jár, a repce pedig már mindenütt elvirágzott. A kapás növények közül a napraforgó sokat fejlődött egy hét alatt, általában 4-6, néhol már 6-8 leveles állapotú. A kukorica fejlődése elég vontatott a hűvös időben, 3-5 leveles állapot a jellemző. Az állományok állapotát döntően befolyásolja az elmúlt időszak csapadékmennyisége és a talajok vízgazdálkodó képessége. Ahol az elmúlt két hétben esett legalább 15-20 mm eső, ott sokat javult a helyzet. A nedvesebb idő, a magasabb páratartalom azonban a növényi kórokozók elszaporodását is segítette.

A folytatásban is marad a változékony, de hűvös idő. A hét második felében is többfelé várhatók záporok, zivatarok. A szombati nap ígérkezik szárazabbnak, ekkor csak elszórtan fordulhat elő csapadék, majd vasárnap északkelet felől éri el hazánkat egy csapadékzóna, melyből sokfelé eshet egyelőre bizonytalan mennyiségű eső, zápor. Összességében a jelenlegi számítások szerint a következő egy hétben az ország nagy részén 5-10 mm közötti csapadékmennyiség valószínű. Továbbra is elég szeles marad az idő, gyakran lesz élénk, a Dunántúlon és északkeleten erős a többnyire északias szél. A hőmérséklet május utolsó napjaiban is az ilyenkor megszokott értékek alatt várható. A hajnali minimumok 10 fok körül, vagy kevéssel ez alatt, a maximumok pedig 20 fok körül, a felhősebb, csapadékosabb tájakon kicsit hűvösebben alakulnak. Melegedésre a jövő hét közepétől van kilátás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?