2020. október 29. csütörtök Nárcisz

Hírek - Növény

Starthoz készülődik a makrofonima és a gyapottok-bagolylepke

Augusztus első hetét a kissé változékony, de meleg időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 30 fok körül alakult, az éjszakákat 15-20 fok jellemezte, erős harmatképződéssel. Növényvédelmi szempontból most inkább a kártevők erősödő jelenléte a jellemző. Az előző időszakban esett csapadék miatt egyre több hántott terület zöldül ki, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a tarlók ápolására. Eljött az ideje a talajlazítás megkezdésének is, most a kedvező talajnedvességi állapotok miatt ezt a műveletet jó minőségben lehet elvégezni - írja növényvédelmi blogjában dr. Aponyi Lajos.
 
 

A napraforgó elvirágzott, mely szerencsére hetekig tartott. A virágok megtermékenyülése jónak mondható, a külső virágkörökben már kifejlett kaszatokat lehet látni. A korábbi, jelentősebb esőzések ellenére a növények egészségi állapota jónak mondható, elsősorban ott, ahol betartották a vetésváltás alapvető szabályait, illetve a preventív fungicides kezeléseket időben elvégezték. A fehérpenészes (szklerotíniás) rothadás tüneteit a területek mintegy 20%-án figyelték meg, de csak a növények néhány százaléka beteg. Alternáriás és fómás megbetegedésből több van ugyan, de a tünetek egyelőre enyhék. Diaportét és botrítiszt jelenleg még nem látni a növényeken.

A következő időszakban a sülevényes, könnyen kiszáradó területeken foltszerűen többfelé meg fog jelenni a makrofomina, melyet a gazdálkodók egy része a heterogén talajviszonyoknak tud be. A kórokozó melegigényessége miatt jelenik meg először ezeken a foltokon. A megbetegedés súlyos esetben szártörést okoz, az ilyen növényeket a szél könnyedén a talajra dönt - figyelmeztet Aponyi Lajos.

Makrofomina a száron (Forrás: http://novenyvedelem.nak.hu)

A kukoricaállományokon eddig nem jelentkeztek aszálytünetek. Általános a kukoricamoly és az amerikai kukoricabogár jelenléte. Míg az előbbi rajzása folyamatosnak mondható, ezért újabb fertőzések várhatóak, a kukoricabogár imágóinak elvándorlása megkezdődött a kukoricáról. A bogarak érési táplálkozást folytatnak, ezért más növények virágporát is szívesen fogyasztják. Tojásaik lerakására adottak az optimális feltételek, ezért várhatóan jövőre sem lesz kisebb az amerikai kukoricabogár-populáció.

Több bagolylepkefaj rajzása is tart: saláta-, felkiáltójeles, gyapottok-bagolylepke. Ezek közül elsősorban az utóbbi repülését kell fokozott figyelemmel kísérni. A kukorica és más potenciális tápnövények fertőzöttsége eddig alacsony maradt, de a fokozatosan emelkedő rajzás meglepetéseket is okozhat. A rajzással párhuzamosan várható a hernyók megjelenése a kukoricacsöveken és más szabadföldi zöldségféléken. Amíg nem tömeges a rajzás, a napraforgó nincs veszélyben.

Gyapottok-bagolylepke hernyójának kártétele (Forrás: http://novenyvedelem.nak.hu)

Továbbra is igen fontos feladat a kizöldült tarlók ápolása, mert csak így gátolhatjuk a kártevők szaporodását, melyek veszélyeztetik az ősz folyamán elvetésre kerülő növények zavartalan fejlődését, illetve a gondosan művelt tarló mikrobiológiai élete segíti a talaj beéredését.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu