Stresszhatásoknak ellenálló hibridek

Stresszhatásoknak ellenálló hibridek (x)

agrarszektor.hu
A legújabb RAPOOL-repcegeneráció a génjeiben hordozza a termésstabilitást.

A repce terméspotenciálja az adott hibridben genetikailag kódolt. Arra kell tehát törekednünk, hogy ebből a lehető legkevesebbet veszítsük el például aszály, viharos szél vagy más, kedvezőtlen környezeti hatások miatt. A RAPOOL szakemberei mára egy sor értékes tulajdonságot sikeresen ötvöztek a legújabb hibridekben, ami lehetővé teszi, hogy szélsőséges időjárás mellett is stabilan nagy hozamot és magas olajtartalmat biztosítsanak a repcét termelőknek.

A tarlórépa sárgaságvírusának (TuYV) ellenálló hibridek hatékonyabban használják fel a rendelkezésükre álló tápanyagot, mint azok, amelyek a vírussal szemben nem rezisztensek. A genetikai tulajdonság kedvező hatása az életerősebb növényekben is megmutatkozik, ami csökkenti a repceállományok környezeti stresszhatásokkal szembeni kitettségét. A tarlórépa sárgaságvírusának ellenálló DYNAMIC, DUKEésKELTOR mellett idén négy új hibridet kínálunk a termelők számára. A BATIS, DUPLO, TEMPOésTEMPTATION hibridek mind rendelkeznek a fent említett rezisztenciagénnel.

A korai érésű BATISkiemelkedő tápanyag-reakciójának köszönheti kiegyensúlyozott termésszínvonalát és rendkívül magas olajtartalmát. Vizsgálataink során a közepes és laza talajokon ért el csúcsterméseket.

 

 

 

 

 

 

Egy másik tulajdonság, a kipergés-ellenállóság rugalmassá teszi a betakarítást, mivel bizonyos fokú védelmet nyújt a környezeti hatások következtében bekövetkező becőfelnyílás ellen. Vizsgálataink szerint egy kipergés-ellenálló hibrid becőjének felnyitásához közel kétszer akkora erőhatásra van szükség, mint egy hagyományos hibrid esetén. Azon termelőknek, akik a repce betakarítását a kalászosok betakarítása után szeretnék elvégezni, érdemes kipergés-ellenálló hibridet választaniuk. A RAPOOL portfóliójából ehhez a DYNAMIC, DUKE, DARIOT és az új DUPLOis rendelkezésükre áll.

Az elmúlt években az aszály országszerte jelentős mértékben csökkentette a repcék terméseredményeit. A RAPOOL nemesítői a számos genetikai tulajdonság beépítése mellett a hibridek morfológiai és élettani folyamatait megfigyelve szelektálják a legújabb hibrideket. A TEMPTATIONa hazai és európai kísérletekben is kiemelkedően szerepelt az elmúlt években. Köszönhető mindez a hosszan elnyúló virágzási idejének, ami átsegíti a tavasszal jelentkező kedvezőtlen időjárási körülményeken.

A vegetáció végéhez közeledve az állományok erős szél hatására megdőlhetnek, ami megnehezíti a betakarítást és terméskieséssel járhat. A TEMPOekkor is állva marad. Átlag feletti állóképességét robusztus szárának köszönheti. Éréskor a hibrid szára kifejezetten egészséges, ellenáll a szklerotínia és verticillium okozta fertőzésekkel szemben. Jól regenerálódik, így kihívásokkal teli termesztési körülmények között is jó teljesítményre képes.

A RAPOOL nemesítési programjaiban a hozam növelése és a termésstabilitás javítása mellett a minőség, azon belül az olajtartalom emelésére is kiemelt figyelmet fordít. Az olajbonifikáció igénybevételével érdemben javulhat a hektáronkénti árbevétel, kedvezőtlen évjárat esetén is kiszámíthatóbb a repce jövedelmezősége. DYNAMIC, DUKE és TEMPTATIONhibridjeink a NÉBIH fajtaminősítő vizsgálatai során kimagasló olajtartalom-eredményeket értek el. A hozam és az olajtartalom adatait figyelembe véve ezek a hibridek hektáronként 61-77 ezer forintosolajprémiumot jelentettek termesztőjüknek az elmúlt két, illetve három gazdasági év átlagában.

Vetőmag-katalógusunk lapozható formában elérhető a képre kattintva.

 

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

 

 

 

 

 

(x)


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?