Súlyos döntést hozott az EU az orosz-ukrán háború miatt: ez sok magyart érinthet

Súlyos döntést hozott az EU az orosz-ukrán háború miatt: ez sok magyart érinthet

MTI
Az Európai Bizottság szolidaritási folyosók létrehozására tett javaslatot, amelyekkel biztosítható, hogy Ukrajna exportálhassa a gabonát, valamint hozzájusson a számára szükséges javakhoz a humanitárius segítségnyújtástól kezdve a takarmányokig és a műtrágyákig - közölte a brüsszeli testület csütörtökön.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az uniós bizottság a közleményében kiemelte: Ukrajna orosz megszállása és az ukrán kikötők blokádja következtében az ukrán gabona és más mezőgazdasági áruk már nem jutnak el rendeltetési helyükre, és ez veszélyezteti a globális élelmezés-biztonságot. A testület szerint ezért sürgősen alternatív logisztikai útvonalakat kell kialakítani, az összes közlekedési mód igénybevételével. A Bizottság felszólította az uniós piaci szereplőket, hogy bocsássanak rendelkezésre több közúti járművet, és tegyék lehetővé átlépésüket Ukrajnába. Emellett azt is kijelentették, hogy a vámkezeléskor előnyben kell részesíteni az ukrán mezőgazdasági exportszállítmányokat.

Az Európai Bizottság azt kérte a nemzeti hatóságoktól, hogy a vámkezeléskor rugalmassággal járjanak el, valamint biztosítsanak elegendő személyzetet a határátkelő-helyeken az eljárások felgyorsítására. Emlékeztettek arra is, hogy kihívást jelent például a vasúti nyomtávok eltérő szélessége. Az uniós vasúthálózat nagy részével nem kompatibilisek az ukrán vasúti kocsik, ezért a legtöbb árut át kell rakodni teherautókra vagy az uniós szabványos nyomtávnak megfelelő vasúti kocsikra. A Bizottság ezért felszólította az illetékes piaci szereplőket, hogy az átrakodás felgyorsítására helyezzenek üzembe mobil gabonarakodó gépeket az érintett határterminálokon.

Az Európai Bizottság közölte, hogy felméri az EU-ban rendelkezésre álló tárolókapacitást, és egyeztetni fog a tagállamokkal arról, hogy több kapacitás álljon rendelkezésre az ukrán export ideiglenes tárolására. A tájékoztatás szerint támogathatók lesznek a közlekedési összeköttetések javítását célzó projektek Ukrajnával, így a vasúti összeköttetésekre és a vasúti és közúti terminálokra irányuló beruházások is. A testület végezetül közölte: törekszik arra, hogy a transzeurópai közlekedési hálózatnak (TEN-T) a szomszédos országokra történő kiterjesztését célzó politikájával összhangban megállapodást írjon alá Ukrajnával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03